'Dit is waarom ik educatieboerin word'

Toen ik in de vakantie naar het bos ging met mijn dochter en haar vriendinnen, viel me op hoe kinderen meer en meer bang gemaakt worden voor de natuur. In het bos ging het gesprek al snel over de gevaren. Geen veer oppakken, want van vogels word je ziek. En oppassen voor een tekenbeet!

%27Dit+is+waarom+ik+educatieboerin+word%27
© Dirk Hol

Ik realiseerde me weer even dat we ons niet allemaal vanzelfsprekend vrij voelen buiten. En ik zou graag die connectie tussen natuur en educatie weer een beetje terugbrengen. Ik voel me heel verbonden met de natuur, maar zittend in klaslokalen verliezen kinderen steeds meer de connectie.

Terwijl we zien dat de natuur juist altijd een leerschool was als we terugkijken in de geschiedenis. Die interactie met dieren en planten was nodig om te kunnen overleven. Door alle kennis die we nu hebben, raakt dat wel een beetje verloren.

Hoe kunnen we belangrijke beslissingen nemen op het gebied van landbouw en natuurherstel als de volgende generatie steeds minder verbonden is met de natuur? Het is juist die connectie die ervoor zorgt dat we weer met andere ogen gaan kijken naar de natuur.

De creatieve denkers hebben we nodig als boeren en beleidsmakers

Marije van de Sande, melkveehouder in Nieuwerkerk

Uit onderzoek is gebleken dat je er zelfs creatiever van gaat denken. Die creatieve denkers hebben we nodig als boeren, maar ook als beleidsmakers.

Ik voel me geroepen deze generatie te verwelkomen op de boerderij en te laten zien hoe mooi die natuur eigenlijk is. En zo bij te dragen aan dat stukje educatie buiten de klas. Als kinderen door te doen in de basis meer leren over ecosystemen en biodiversiteit, kunnen er heel mooie initiatieven uitkomen in de toekomst.

Het is de reden dat ik besloot me aan te melden als educatieboerin. Niet om te laten zien hoe we koeien melken, want dat is niet het belangrijkst. Maar wel om te laten zien hoe dat bodemleven werkt. Hoe alle planten in verbinding staan met elkaar. Hoe we al die biodiversiteit nodig hebben voor gezonde bodems. En vooral dat kinderen zich weer verbonden kunnen voelen met alles om hen heen, door buiten te onderzoeken.

Het is zo waardevol om je eigen oogst te proeven uit een voedselbos. Door connectie haal je angst weg en leren kinderen de waarde van die natuur weer kennen.

Ik denk dat we in de toekomst niet de juiste stappen kunnen nemen als de volgende generatie zich niet verbonden voelt met de natuur. En dus vecht ik me door een stapel papierwerk heen – want ook dat is tegenwoordig niet mis – om educatieboerin te worden. Ik verf de laatste muur in mijn nieuwe atelier en hoop daar straks die schoolklassen te ontvangen voor wat nieuwe inzichten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer