Einde aan daling zuivelnoteringen ZuivelNL

Na drie weken waarin de meeste zuivelnoteringen daalden, komt daar nu een einde aan. Alleen de notering voor mageremelkpoeder voor diervoeders verliest 3 euro in week 35 en komt uit op 214 euro per 100 kilo, exclusief btw.

Einde+aan+daling+zuivelnoteringen+ZuivelNL
© Twan Wiermans

De notering voor mageremelkpoeder voor consumptiedoeleinden stijgt juist. Er komt 2 euro bij, wat een notering van 209 euro geeft. De notering voor weipoeder krijgt er 3 euro bij en komt deze week uit op 57 euro.

De noteringen voor verse boter en vollemelkpoeder zijn stabiel. Verse boter noteert 432 euro en vollemelkpoeder net als vorige week 318 euro.



De laatste weken waren er wereldwijd dalende noteringen te zien. Voor vollemelkpoeder zakte de laatste internetveiling van de Global Dairy Trade bij voorbeeld met 11 procent tot 2.548 dollar per ton. Dit is het laagste prijsniveau sinds 2018.


Driedeling

Volgens Klaas Johan Osinga, LTO-beleidsspecialist internationaal en zuivelmarktdeskundige, is er een driedeling in de zuivelmarkt te zien. De drie grote exporterende blokken Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben volgens hem een eigen dynamiek. De markt in Nieuw-Zeeland staat duidelijk onder druk. Nieuw-Zeeland is erg afhankelijk van de export naar China. Daar zijn geografische en economische problemen, waardoor de markt in zwaar weer zit.

In de Verenigde Staten is een opleving te zien van de zuivelmarkt, omdat de melkproductie daar achterloopt ten opzichte van vorig jaar. Osinga: 'De Europese Unie zit daar een beetje tussenin. Maar de zuivelmarkt is een wereldmarkt en deze grote verschillen gaat de markt uiteindelijk oplossen. Aan de ene kant via de productie en aan de andere kant via de vraag. Bij ons is kaas het belangrijkste product. Die markt is relatief stabiel met prijzen rond de 3,45 euro. De kaasmarkt van Kempten staat op 3,75 tot 4 euro en is stabiel.'


Lange termijn

Osinga ziet ook wat lichtpuntjes voor de prijsvorming op de zuivelmarkt, zeker voor de lange termijn. 'We zien al enige tijd de productie stagneren in de grote exporterende landen. Zowel in de Europese Unie als in de Verenigde Staten als in Nieuw-Zeeland. We staan aan de vooravond van het melkproductieseizoen op het zuidelijke halfrond. De Nieuw-Zeelandse melkveehouder gaat ongetwijfeld maatregelen treffen, want die 6,75 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids die Fonterra nu voorziet, ligt onder de break-evenmelkprijs van naar schatting 7,50 Nieuw-Zeelandse dollar.'


De zuivelmarktdeskundige wijst op een rapport van Rabobank, die verwacht dat de Chinese zuivelconsumptie op lange termijn zeker blijft stijgen, terwijl de mogelijkheden voor verdere groei van de zuivelproductie in eigen land beperkt zijn.

Osinga: 'Het land heeft 20 procent van de wereldbevolking, maar slechts 9 procent van de vruchtbare grond en 6 procent van het water. De zuivelconsumptie in China ligt nu gemiddeld op zo'n 35 kilo per persoon per jaar. Dat is ongeveer een derde van het wereldwijde gemiddelde en de helft van landen als Zuid-Korea en Japan. Dat biedt, gezien de bevolkingsomvang van zo'n 1,4 miljard, veel groeipotentie. China blijft een cruciale rol spelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer