Nieuwe vogelgriepuitbraak betekent flinke klap voor sector
De uitbraak van vogelgriep op een biologisch leghennenbedrijf in het Flevolandse Biddinghuizen is in de eerste plaats een drama voor de pluimveehouder zelf, stelt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'De komende weken is het spannend. We hopen dat het hierbij blijft.'
Al bijna een half jaar is er geen uitbraak meer geweest op een commercieel pluimveebedrijf. 'Het leek er bijna op dat we er helemaal vanaf waren', zegt De Jong. 'Uiteraard wisten we wel dat het nog een keer kon gebeuren, want in de ons omringende landen is het ook niet rustig met vogelgriep. Dat het nu zo kort na het opheffen van de ophokplicht gebeurt, is natuurlijk vervelend.'
Dat de ophokplicht op 6 juli is opgeheven, was volgens de vakgroepvoorzitter terecht na zo'n lange periode waarin er in de pluimveesector geen vogelgriepuitbraken waren. 'De relatie tussen de uitloop van kippen en de uitbraak van vogelgriep lijkt nu snel te leggen, maar dat is nog niet zeker. Hopelijk brengt het screeningsonderzoek meer duidelijkheid over de bron', zegt hij.
'We zijn weer met de neus op de feiten gedrukt. Bioveiligheid om onderlinge besmettingen te voorkomen, is en blijft op pluimveebedrijven belangrijk', benadrukt De Jong.
Voor de 36 pluimveebedrijven in de 10 kilometerzone rondom het besmette bedrijf gelden een vervoersverbod en een ophokplicht. Wat de uitbraak betekent voor de rest van Nederland, is de vraag. De kans dat de ophokplicht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel eraf gaat, lijkt eerder kleiner dan groter geworden.
Wilde vogels
De vogelgriep zit bij wilde vogels in de natuur. In de toekomst zal vaccinatie van pluimvee dan ook naar verwachting een belangrijke rol gaan spelen. 'Maar individuele uitbraken blijven desondanks tot de mogelijkheid behoren', waarschuwt De Jong. 'Dus we moeten scherp blijven op de bioveiligheid.'
Voor pluimveebedrijven geldt nog steeds een bezoekverbod. Alleen strikt noodzakelijke bezoekers en vangploegen mogen het bedrijf betreden na douchen en omkleden.
Onderzoek
Wat de belangrijkste route is voor de insleep van vogelgriep, is nog helemaal niet duidelijk. Onderzoek door Wageningen Bioveterinary Research laat zien dat het virus niet zomaar binnen komt waaien. Er zijn ook nog geen met vogelgriep besmette muizen of ratten gevonden rondom pluimveebedrijven.
Wel is de aanwezigheid van water en grasland rondom het bedrijf een risicofactor, omdat de wilde vogels dan dicht bij de stal komen. Begroeiing rondom de stal verkleint dit risico, ook bij vrije uitloop.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF10601
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %