Politiek is aan zet in verdere verduurzaming van akkerbouw
Hoewel akkerbouwers al grote stappen hebben gezet richting duurzame teeltmethoden, is het met de nu beschikbare kennis, techniek en middelen onmogelijk om rendabele teelten te realiseren. Dat staat in de voortgangsrapportage van het Actieplan Plantgezondheid. Volgens BO Akkerbouw is meer inzet van politiek in Den Haag én Brussel nodig.
Het krimpende middelenpakket en de wens op het gebruik en de impact ervan te verminderen, waren voor BO Akkerbouw en haar leden de voornaamste reden om in 2018 het Actieplan Plantgezondheid te presenteren. Doel is om in 2030 koploper te zijn in duurzame teeltmethoden die afnemers erkennen en maatschappelijke waardering krijgen. Verder is de ambitie om emissies naar het milieu tot een minimum te beperken en nagenoeg residuvrije akkerbouwproducten te telen. Rentabiliteit is daarbij leidend.
De afgelopen vijf jaar zijn volgens de brancheorganisatie al forse stappen gezet. De doelstelling om in 2030 nagenoeg residuvrije akkerbouwproducten te telen, is al behaald. 'Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de aardappelteelt geen risico vormt voor de voedselveiligheid. Ook bij andere producten zijn amper problemen ondervonden met residueisen', staat in de voortgangsrapportage. Verder is ook het doel dat 50 procent van de akkerbouwers in 2025 voor duurzame certificatie kiest, behaald.
Maar er zijn ook thema's waarop de voortgang tegenvalt, stelt BO Akkerbouw. Een daarvan is het terugdringen van de normoverschrijvingen in het oppervlaktewater. Doel was om het aantal overschrijden dit jaar met 90 procent terug te dringen ten opzichte van 2013. 'Meetresultaten laten zien dat de doelen uit de Kaderrichtlijn Water ver uit beeld blijven. Dit komt onder meer door het krimpende middelenpakket, waardoor het gebruik van resterende middelen toeneemt. Dat verhoogt de kans op normoverschrijding', staat in het rapport.
De beschikbaarheid van groene gewasbeschermingsmiddelen is sowieso een groot knelpunt in verdere verduurzaming van de sector, stelt BO Akkerbouw. Extra inzet vanuit de overheid is nodig. 'De afgelopen jaren lukte het overheden in Den Haag en Brussel te weinig om procedures te versnellen om nieuwe middelen toegelaten te krijgen', constateert de brancheorganisatie. 'Ook met het verbod op het gebruik van moderne veredelingstechnieken schiet de overheid ernstig tekort met het faciliterend beleid.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
7635
Gebruikt, € 17.500
-
Valmet 405 16 +8 hydr remventiel
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas cirkelschudder Volto 870T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27087
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %