'We willen meer inzicht in de voordelen van A2-melk'
De afdeling maag-, darm- en leverziekten van Maastricht UMC+ en Maastricht University onderzoekt of A2-melk bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) tot minder maag-darmklachten leidt vergeleken met normale melk. Michelle Bosman, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten bij deze universiteit, voert het onderzoek uit.
'PDS is een veelvoorkomende aandoening waarbij mensen langdurige buikpijn en problemen met de stoelgang ervaren, zoals diarree, constipatie of een afwisseling van beide', legt Bosman uit. 'De exacte oorzaak van PDS is niet bekend. Er zijn aanwijzingen dat het gaat om een combinatie van factoren, zoals een verhoogde gevoeligheid van de darm en omgevingsfactoren zoals voeding of stress.'
Bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom kunnen voedingsmiddelen klachten veroorzaken
Is er een link tussen melk en PDS?
'Bij veel mensen met deze aandoening kunnen bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, klachten veroorzaken. Dit kan komen door specifieke componenten in melk, zoals vetten en eiwitten. Bij het merendeel van de PDS-patiënten is er geen sprake van lactose-intolerantie of koemelkallergie en kunnen we de klachten niet goed verklaren.'
Waarom zou A2-melk beter zijn?
'Het verschil tussen A2-melk en normale melk zit in het soort eiwit. Normale melk bevat zowel A1- als A2-bètacaseïne-eiwitten, terwijl A2-melk alleen A2-bètacaseïne bevat. Dit komt door genetische variaties die van nature voorkomen bij koeien. De verschillen in deze eiwitten en de specifieke effecten op ons immuunsysteem en ontstekingen bij normale melk, suggereren dat A2-melk minder maag- en darmklachten veroorzaakt dan normale melk.'
Waarom dit onderzoek?
'We willen met dit onderzoek meer inzicht krijgen in de mogelijke voordelen van A2-melk. Hoewel enkele studies aantonen dat A2-melk mogelijk minder maag-darmklachten veroorzaakt dan gewone melk, zijn de resultaten nog niet eenduidig en is verder onderzoek nodig.
'Dit onderzoek naar mensen met PDS die klachten ervaren na het nuttigen van zuivel, kan bijdragen aan een beter begrip van de rol van melk op het ontstaan van klachten. Het moet leiden tot aanbevelingen over het gebruik van A2-melk als alternatief voor normale melk voor deze patiënten.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
New Holland Tractor TS115 (MD) #687937
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (WD) #31146
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %