Europese monitoringsdienst brengt oogstprognoses omlaag
De zonnige en droge omstandigheden in grote delen van Europa sinds half mei waren eerst welkom, maar zijn nu een punt van zorg gezien de fors gedaalde vochtvoorraad in de bodem. Dat concludeert het Joint Research Centre (JRC), de gewasmonitoringsdienst van de Europese Unie (EU).
Het warme en droge begin van de zomer in de EU heeft invloed op de opbrengstvooruitzichten. Ondanks dat lijken de prognoses voor nu in de buurt te blijven van het meerjarig gemiddelde. Waar het JRC vorige maand nog sprak van redelijke groeiomstandigheden voor de meeste landbouwgewassen in Europa, stelt het meteorologisch instituut dat in zijn nieuwste Mars-bulletin van juni bij.
De verschillen tussen de landen zijn volgens het JRC groot. De sterkste neerwaartse bijstelling tegenover het Mars-bulletin van mei is voor zomergerst met 4 procent op Europees niveau. Voor het Iberisch schiereiland geldt dat er sindsdien in de meeste delen een einde is gekomen aan de droogte, maar de regen van afgelopen tijd was daar te laat om de gewassen nog te redden.
Zonnig en droog
Door het zonnige en droge weer in grote delen van Noord-, Midden- en Noordwest-Europa is er steeds minder bodemvocht aanwezig. Dat heeft een negatief effect op het opbrengstpotentieel van de meeste landbouwgewassen. In zuidelijke en noordelijke delen van Italië zorgt juist een flink neerslagoverschot voor overstromingen en een hoge ziektedruk. Het JRC spreekt van een neerslagoverschot van twee keer het langjarig gemiddelde.
Daarnaast is het in Hongarije, Kroatië en Slovenië extreem nat. In zuidelijke delen van Spanje (Andalusië) en Portugal (Alentejo) is het nog altijd extreem droog. Volgens het JRC hebben Zweden en Denemarken te maken met het grootste neerslagtekort sinds 2018.
De gewassen in deze Scandinavische landen snakken naar water. Vooral bloeiende wintergranen en gewassen die dit voorjaar laat zijn gezaaid. Opvallend is dat het JRC geen zorgen heeft over de gewasontwikkeling van aardappelen in Noord-Frankrijk, terwijl ook dat gebied te maken heeft met een neerslagtekort.
Wintergewassen groeien nog goed
Voor specifiek België en Nederland meldt het JRC dat de wintergewassen, die op de meeste plekken in de bloeifase zitten, nog goed doorgroeien. Al worden her en der door de droogte wel groeibeperkingen zichtbaar. Het meteorologisch instituut gaat ervan uit dat deze groeibeperkingen geen significante invloed hebben op de vruchtbaarheid van bloemen, mits er deze week voldoende neerslag valt.
Voor zomergewassen is de situatie wisselend. Vroeg gezaaide gewassen en gewassen die worden beregend, doen het over het algemeen goed. Akkerbouwgewassen die eind mei aan de grond zijn toevertrouwd, komen ongelijkmatig boven. Dit betreft vooral aardappelen. Hiervan was de kwaliteit van het pootgoed al verslechterd, doordat het pootseizoen laat op gang kwam.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson RK 802-TRC
2023, € 23.000
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 2026R (HG) #27680
Gebruikt, € 28.300
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %