'Gevangen in verstrikkende en soms verstikkende regels'

Ondernemend Nederland beklaagt zich al vele jaren over het toenemende aantal regels op velerlei gebied. Grotere bedrijven hebben daarvoor inmiddels gespecialiseerde medewerkers aangesteld, veelal juristen, om door de bomen het bos nog te zien. Voor mkb's en boeren en tuinders is dat veel lastiger en zij moeten vaak terugvallen op hun belangenbehartigende organisaties om hen daarin te ondersteunen.

%27Gevangen+in+verstrikkende+en+soms+verstikkende+regels%27
© LTO Nederland

Maar ook de burgers en overheid zelf worden gevangen in de verstrikkende en soms zelfs verstikkende regels. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de stapeling van regels, niet zelden veroorzaakt door politici met profileringsdrang. Niet de menselijke maat is leidend, maar de regelgeving zelf, die feitelijk bedoeld is als middel.

Wij kennen daar allemaal voorbeelden van die veelvuldig in de media worden benoemd. Bureaucratie wordt in het woordenboek omschreven als heerschappij der ambtenaren, het te rigoureus vasthouden aan ambtelijke maatstaven en voorschriften, dat kan ontaarden in machtsmisbruik en bedillerij jegens het publiek.

Accountantsorganisatie PwC concludeerde onlangs in een onderzoek dat er heel veel vastloopt in Nederland bij de uitvoering van overheidsbeleid. Eenzelfde conclusie staat ook in het rapport 'De Staat van de Uitvoering' van half januari van dit jaar, dat in opdracht van de overheid zelf werd opgesteld. Daarin wordt geconstateerd dat veel burgers en bedrijven vastlopen in de complexe wetgeving en dat er steeds meer mensen nodig zijn voor publieke dienstverlening.

Volgens het woordenboek kan bureaucratie ontaarden in machtsmisbruik en bedillerij jegens het publiek

Tom van Wijk, voorzitter LTO-vakgroep Paddenstoelen

De gemiddelde arbeidsproductiviteit is bij de overheid tussen 2015 en 2021 met 9 procent gedaald, terwijl de productiviteit in het bedrijfsleven nagenoeg gelijk bleef. Deze lage productiviteit is een probleem omdat er steeds meer mensen nodig zijn voor een groeiende hoeveelheid werk. Naast het vastlopen van de economisch activiteit en de samenleving als geheel, draagt dit ook bij aan de huidige tekorten op de arbeidsmarkt.

Natuurlijk kunnen wij niet zonder regelgeving, maar ik zou wel willen pleiten voor minder, betere en simpelere regels om te komen tot een beter functionerende samenleving, waarin ondernemers met hun vakmanschap weer het verschil kunnen maken. Daarom moeten wij ook toe naar doelsturing in plaats van middelensturing, waarbij weer kan worden gehandeld op onderling vertrouwen in plaats van onderling wantrouwen. Een verdere toename van verst(r)ikkende regels is een doodlopende weg.

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer