Genoeg jong bloed staat klaar in biologische varkenssector
Het imago van de biologische sector is vooruitgegaan. Hoewel het animo voor de biologische varkenssector op scholen klein lijkt, staan er genoeg opvolgers klaar om biobedrijven over te nemen of de overstap vanuit gangbaar te maken.
Ondanks dat er weinig cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn over de leeftijdsverdeling in de biologische varkenshouderij, blijkt uit het aantal bedrijven met opvolging dat er aan bioboeren geen tekort is.
Ook Stefan Regelink, verkoopmanager bij ABZ De Samenwerking, en directeur Allard Bakker van biologische vleesproducent De Groene Weg zien dat steeds meer jonge ondernemers de biologische veehouderij weten te vinden. Volgens Bakker komt biologisch vaak ter sprake bij opvolging door de jongere generatie. 'Zij willen het bedrijf regelmatig anders runnen dan hun ouders.'
Stabieler verdienmodel
Ook Regelink ziet een groep actieve jonge boeren die naar alternatieve vormen van varkenshouderij kijkt, zoals biologisch. De interesse daarvoor komt deels doordat voor een intensieve vorm van varkens houden veel kapitaal nodig is, terwijl de risico's voor de boeren groot zijn door een onzeker verdienmodel, stelt Bakker. 'In de praktijk is het verdienmodel bij biologisch stabieler dan bij gangbaar.'
Jonge boeren willen het bedrijf regelmatig anders runnen dan hun ouders
Opvolgers komen volgens de directeur van De Groene Weg op het punt dat hun bedrijf onvoldoende omvang heeft voor een goed verdienmodel, zodat ze moeten investeren. Ze kunnen dan kiezen voor groei of of de biologische kant opgaan.
Duurzaam
Daarnaast is de biologische sector onder de jongere generatie vaak bekender dan bij hun ouders en vindt een deel van de opvolgers de huidige vorm van varkenshouderij niet duurzaam wat betreft de verwachting van de maatschappij.
Door opvolging komt er nieuw bloed in de varkenshouderij. Dit vraagt om nieuwe eisen aan de sector, zegt Bakker. 'Opvolgers zijn vaak hogeropgeleid dan hun ouders. Ze werken meestal meer vanuit data en analyse, terwijl hun ouders veel vanuit hun buikgevoel deden.' De betere opleiding wil niet zeggen dat het bedrijf beter wordt geleid, benadrukt hij. 'Praktijkervaring is ook belangrijk.'
Uitdaging
Volgens Bakker zit hier de uitdaging voor jongeren, want juist in de biologische sector is het van belang om goed naar dieren en hun gedrag te kijken. 'Opleidingen zijn vaak gericht op de gangbare varkenshouderij, waardoor de studenten varkens en hun gedrag in een biologische situatie onvoldoende meekrijgen.'
Wim Vugteveen, docent bij de Yuverta mbo-opleiding veehouderij met de specialisatie varkens, zegt dat biologisch in de lessen ook naar voren komt, maar minder dan gangbaar. 'De meeste studenten zijn tussen de zestien en twintig jaar en opgegroeid in de gangbare sector. Op die leeftijd willen ze vaak varkens houden zoals hun ouders dat doen.'
Breder kijken
De taak van het onderwijs is zorgen dat leerlingen breder kijken dan de thuissituatie, benadrukt Vugteveen. Ze krijgen daarom bagage mee en worden uitgedaagd om na te denken over andere concepten. Het kan zijn dat studenten nu geen interesse hebben in biologisch, maar na een aantal jaren daar toch voor kiezen. Naarmate ze ouder worden, verandert volgens hem hun droom en stellen ze zich open voor andere manieren van varkens houden.
Ook docent en studieleider Marrit van Engen bij de hbo-opleiding varkens- en pluimveehouderij van Aeres Hogeschool Dronten ziet dat de overstap naar bio vaak pas in de latere jaren na de studie komt. 'De opleiding speelt een grotere rol dan in eerste instantie lijkt', stelt ze.
Ogen openen
Daarom komen ook bij deze hbo-opleiding verschillende veehouderijsystemen aan bod om de ogen van studenten te openen. 'Ondernemerschap is het speerpunt. Daarbij hoort het inspelen op veranderingen in wetgeving, omgeving en maatschappij. Biologisch is hier onderdeel van en wordt daarom verweven in de eerste drie jaar van de opleiding', zegt Van Engen.
Ook in stages, praktijkopdrachten en in het vierde jaar in minors en het afstudeerwerkstuk kunnen studenten zich richten op biologisch.
Keuzevak
Naast de bestaande minor biologisch in het vierde jaar wil Aeres Hogeschool Dronten een keuzevak biologisch voor het tweede studiejaar ontwikkelen. 'Ieder jaar zit bij de opleiding varkens- en pluimveehouderij wel een student die thuis een biologisch varkensbedrijf heeft. Doordat de studenten met verschillende achtergronden aan de opleiding starten, kunnen ze elkaar informeren en aansteken', zegt de docent.
Hoewel het animo voor gangbaar op scholen groter lijkt dan voor biologisch, zijn er in de biologische varkenshouderij opvolgers genoeg. 'Het merendeel van de biologische varkenshouders heeft een opvolger', stelt Bakker over de varkenshouders die bij De Groene Weg zijn aangesloten.
Geen zorgen
Ook voorzitter Jeroen Neimeijer van de Vereniging voor Biologische Varkenshouders zegt dat er geen zorgen over bedrijfsopvolging worden gemaakt. 'Van een groot aantal bedrijven weet ik dat de volgende generatie aan de gang gaat of al klaarstaat.'
Regelink ervaart eveneens binnen zijn klantenkring dat er veel biologische bedrijven zijn waar jonge opvolgers het bedrijf willen overnemen. Is er toch geen opvolging, dan vinden ondernemers dat volgens hem wel jammer, maar maken ze zich hier niet veel zorgen over. 'Bij biologische bedrijven zijn er vaak voldoende alternatieven om een goede invulling aan de locatie te geven.'
Kijkje in de keuken van anderen nemen
Varkenshouder Jeroen van Leeuwen (25) stapte twee jaar geleden in het biologische varkensbedrijf van zijn vader Peter (58). Al 25 jaar worden op het bedrijf in het Gelderse Buren biologische zeugen en vleesvarkens gehouden. 'De vraag naar biologisch vlees werd eind jaren negentig groter en we hadden al scharrelvarkens. We hebben die kans toen gegrepen', zegt Peter van Leeuwen. Hoewel Jeroen van Leeuwen altijd al de ambitie had om in het bedrijf te werken, nam hij na zijn studie dier- en veehouderij aan HAS Hogeschool eerst een kijkje in de periferie. 'Al snel kwam ik erachter dat ik het leuker vind om met mijn handen te werken. Op ons bedrijf is genoeg werk, dus ben ik thuis aan de slag gegaan.' Jeroen van Leeuwen boert nu nog samen met zijn vader, maar is van plan om het bedrijf in de toekomst over te nemen. Peter van Leeuwen: 'Dit is een traject van tien jaar. Je moet eerst ervaring opdoen en vermogen opbouwen.' Dat het bedrijf biologisch is, trok Jeroen van Leeuwen over de streep. 'Als dit een gangbaar bedrijf was geweest en er zou geen ruimte zijn om over te schakelen, dan zou ik het waarschijnlijk niet overnemen.' De jonge varkenshouder is van huis uit nooit anders gewend dan biologische varkens, maar kwam tijdens zijn opleiding veel in aanraking met de gangbare varkenshouderij. Hij zegt dat de biologische kennis bij opleidingen toen nog beperkt was. Dat hij een deel van zijn stages en opdrachten in de gangbare varkenshouderij heeft gedaan, zien de ondernemers niet als een misser. Peter van Leeuwen: 'Het is goed om meerdere hoeken van de sector te bekijken. Er zijn altijd punten waar je van kunt leren.'Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fella TH13010 getrokken schudder
2012, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (RL) #28993
Gebruikt, € 2.999
-
Claas VOLTO 1320T
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %