Meetproject brengt stikstof rond Liefstinghsbroek in beeld
Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang op ruim twintig locaties de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond Natura 2000-gebied het Liefstinghsbroek bij Vlagtwedde in het zuidoosten van Groningen. Vrijdag ging de meetproef officieel van start.

Door intensiever te meten, moet de meetpilot 'Maatwerk met Meetwerk' meer inzicht bieden in de herkomst van stikstof die op het 20 hectare grote natuurgebied neerslaat. Voorheen werd de stikstofneerslag op het gebied al gemeten, onder andere via een meetstation van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Het laatste meetkastje van OnePlanet Research Center werd vrijdag symbolisch overhandigd aan natuurgedeputeerde Johan Hamster. Hierbij waren de adviescommissie, de deelnemende partijen, direct betrokken omwonenden en ondernemers aanwezig.
Verschillende meetmethodes
'Uniek aan deze proef is dat in en rond een specifiek natuurgebied tegelijkertijd wordt gemeten met verschillende meetmethodes en meetpartijen. Het is goed dat metingen zijn gestart', verzekert Hamster. 'De natuur gaat hier in het Liefstinghsbroek achteruit en daarom zijn op korte termijn passende maatregelen nodig. Door de pilot hopen we op nieuwe inzichten.'
Verdeeld over het gebied staan inmiddels ruim twintig meetopstellingen met verschillende meetmethodes. De hoeveelheid aanwezige stoffen wordt gemeten bij de bron, in concentraties in de lucht en op het effect op het gebied. Dat gebeurt integraal en met de nieuwste technieken. Zo ontstaat een beter beeld van de stikstofsituatie in en rond het Liefstinghsbroek. Dit inzicht draagt bij aan het nemen van de juiste maatregelen. 'Maatwerk met Meetwerk' loopt tot en met oktober 2024.
Advies
De resultaten worden verwerkt in een advies van de Adviescommissie het Liefstinghsbroek. Die werkt in opdracht van provincie Groningen aan een voorstel om de natuurkwaliteit van het Natura 2000-gebied te versterken en tegelijkertijd perspectief te bieden aan de landbouw. De gedetailleerde meetdata moeten dat proces vergemakkelijken.

De onderzoekpartijen die bij het onderzoek zijn betrokken zijn: OnePlanet Research Center, Zicht op Stikstof, TNO, Universiteit van Amsterdam, Wageningen University & Research en RIVM. De meetpilot wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en provincie Groningen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra T190
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH VESTRUM 110 CVX
2021, P.O.A.
-
Case IH PUMA 185 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %