'Minder is beter geldt ook voor mij'
Bijna jaarlijks krijg ik, voordat het voorjaar begint, een telefoontje van een van de grote producenten in gewasbeschermingsmiddelen. Die informeren dan naar mijn teeltplannen voor het komende jaar. Zo ook onlangs weer. Ditmaal had ik een vriendelijke dame van Bayer aan de lijn die me in de eerste plaats bedankte dat ik het afgelopen jaar een aantal van hun producten had gebruikt.
Daarna kreeg ik informatie over welke nieuwe producten er dit jaar op de markt beschikbaar zijn. Waarschijnlijk zou ik wel in aanmerking komen voor een korting, als ik zou kiezen voor het hele pakket. Koppelverkoop heet dat. Daar doen ze in Noord-Amerika niet moeilijk over.
Wel moest ik voor minimaal 1.000 acre oftewel 400 hectare voor een bepaald pakket kiezen. Mijn bedrijfsoppervlakte komt niet aan dit areaal, dus val ik buiten de voorwaarden voor de aanbieding. Met deze mededeling onderbrak ik haar verhaal dan ook. Diep van binnen was ik gepikeerd. Het liefst zou ik haar voor rotte vis willen uitmaken. Maar goed, dit telefoontje werd haar ook maar van bovenaf opgedragen, dus mag ik het haar persoonlijk niet kwalijk nemen.
Feit blijft dat ik meer moet betalen voor mijn gewasbeschermingsmiddelen dan mijn buurman die een bedrijf heeft dat misschien acht keer zo groot is als dat van ons. Met de brandstof zal het niet veel anders zijn. Als klein of middelgroot zelfstandig ondernemer mag ik daar ook de hoofdprijs voor betalen.
Wat nu als iedereen de zaaimachine een jaar in de schuur laat staan?
Grote bedrijven als Bayer, Shell en zo kan ik er nog wel een aantal opnoemen, hebben er ondanks hun megawinsten schijnbaar belang bij om terug te keren naar het oude Sovjetsysteem. Ze regeren de wereld immers toch al. Ik vind het prima. Hun korting mogen ze houden.
Op mijn bedrijf kan ik als kleine ondernemer in de teelt iets meer risico nemen en hoef daarom niet mijn hele areaal bij voorbaat preventief te behandelen. Daar bespaar ik heel wat meer mee dan een korting die ik als grootverbruiker anders zou krijgen. Voor mij geldt wat dat betreft dan ook: minder is beter.
Filosoferend over macht zou je denken dat je als voedselproducent een machtig wapen in handen hebt. Martin Luther King zei ooit: 'I have a dream'. Wat gebeurt er als iedereen de zaaimachine een jaar in de schuur laat staan? Dat zal wel nooit gebeuren. We zitten nu eenmaal op een groot schip, waar veel kapiteins op meevaren met elk hun eigen belangen. Voor dit moment is dat misschien maar goed ook.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Overigen ONBEKEND VICON UZS-195 U-SNIJ
Gebruikt, € 750
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %