'Terug naar vroeger of toch niet?'
Wanneer ik naar de afgelopen vijftien jaar kijk, dan zijn wij op ons bedrijf steeds industriematiger gaan werken. Het is ons gelukt om met de lampen gelijkmatig te produceren. We proberen de planten zo'n optimale omgeving te geven dat we, mochten er niet te veel rare plagen of ziekten in de kas zijn, tot op de komkommer kunnen begroten wat we gaan snijden.
De kosten hebben we steeds beter in de hand en contracten worden steeds belangrijker. Daardoor kunnen we strak langs onze begroting ondernemen. Dat resulteert in een lage kostprijs én een betaalbaar product in de winkel.
De crisis waarin we ons vandaag de dag bevinden, zorgt ervoor dat we meer teruggaan naar telen met de natuur mee. Ook in ons eigen bedrijf zijn we zoekende. De lampen staan al uit en we telen het grootste gedeelte van de planten weer aan de lage draad. Voor ons voelt het alsof we vijftien jaar terug in de tijd zijn gegaan.
Ik was eerder deze week foto's aan het bekijken van de beginfase van ons tuinbouwgebied. Foto's van de periode waarin we nog een stoker hadden en de energie centraal werd geregeld. Het aanbod werd in die periode gestuurd op de regionale vraag en de afzet, de veiling in Nieuw-Amsterdam, was dichtbij.
De crisis waarin we ons vandaag de dag bevinden, zorgt ervoor dat we meer teruggaan naar telen met de natuur mee
Anno 2023 zijn we samen op zoek naar duurzame energie. We praten over energieclusters en gezamenlijke projecten. Ook staat regionale afzet weer op de agenda en sturen we op de vraag. Gaan we dan straks zestig jaar terug in de tijd?
Deze week waren er agrarisch ondernemers op televisie die vertelden dat ze net zo gaan boeren als hun grootouders. Dat blijft voor mij toch een dingetje. We zijn zo gewend aan en trots op onze controle. Onze taak na de Tweede Wereldoorlog was om zoveel mogelijk goedkoop voedsel te produceren. Nooit meer honger. We zijn daar goed in geworden en nu moet het weer anders.
Ik weet het even niet meer. Wij sturen al op wat de omgeving van ons vraagt. Tegelijkertijd daalt de energieprijs.
Wat gaan we doen? Zetten we onze lampen aan en gaan we zoveel mogelijk produceren om goedkoop voedsel in de winkelschappen te hebben? De markt vraagt erom. Maar vervolgens kunnen wij weer lekker mopperen dat de retail niet genoeg betaalt voor ons product.
Wat wil je? Wat ambieer je als ondernemer? Welke producten wil je produceren? Betaalbaar met een goed verhaal, zou ik zeggen. Dus wat dat betreft zitten wij ook een beetje in een crisis. Een identiteitscrisis. Dat is zeker anders dan vroeger.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Former 10065 zwadhark
2023, P.O.A.
-
Stiga GYRO 700-E
Nieuw, P.O.A.
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 25.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %