Boeren tussen jachten en campinggasten

Allesbehalve een normaal melkveebedrijf. Zo zou je Hoeve Maaswaard van Ruud Hamans en zijn ouders in Roermond wel kunnen omschrijven. Aan de oevers van de Maas heeft de melkveehouder flink wat uitdagingen op zijn bordje liggen.

Boeren+tussen+jachten+en+campinggasten
© Bram Becks

Om 5 uur 's ochtends opstaan om te melken. Daarna voor de kinderen zorgen tot ze naar school gaan en dan begint zijn werkdag als accountmanager bij Rabobank. Dat Ruud Hamans (42) uit het Limburgse Roermond zich niet hoeft te vervelen, is een understatement. Maar de gescheiden vader van Guusje (11) en Seppe (7) denkt er niet al te veel bij na.

'Ik vind het leuk om te doen en het bevalt goed, maar eigenlijk is het te druk', constateert Hamans. 'Pap doet veel op het bedrijf. Daarnaast springen mijn moeder Annie en vriendin Bianca regelmatig bij. Dankzij hen lukt het allemaal.'


Recreatiegebied

Zo is er op het bedrijf aan de oevers van de Maas nog meer wat niet helemaal standaard is. De melkveehouderij ligt in recreatiegebied Hatenboer, onder de rook van Roermond. De grote plassen zijn gevormd door de vroegere klei- en grindwinning.

We ploegen het gras nooit om, omdat de bouwvoor dan wegspoelt

Ruud Hamans, melkveehouder in Roermond en accountmanager bij Rabobank

De ondernemer deelt het langwerpige schiereiland met vier jachthavens en een camping. Dat vraagt om wederzijds begrip. Hamans: 'De loonwerker moet vaak door het recreatiegebied met zijn machines. Dat is nooit een probleem. Andersom halen we het niet in ons hoofd om op een warme dag te mesten. Dat doe je gewoon niet.'


2x8-visgraatmelkstal

Het bedrijf telt 85 melkkoeien en 65 stuks jongvee. De ondernemer melkt in een 2x8-visgraatmelkstal. 'We melken snel, er is weinig gedoe. Ik kan er niet tegen als iets niet functioneert of kapot is, want dat past niet in mijn planning', licht hij toe.

Als Hamans zelf niet kan melken, schakelt hij Robert in. 'Die kent het bedrijf goed en hoef je niets uit te leggen. Het past bij onze manier van werken. Een prima oplossing', vindt hij.

De huiskavel beslaat 12 hectare en op de landtong staat in totaal nog 30 hectare gras. Op afstand ligt nog eens 20 hectare. In de zomermaanden grazen de koeien dag en nacht buiten. En dan hebben ze geen homogeen perceel met Italiaans raaigras tot hun beschikking. Hamans: 'Er staat van alles door elkaar. We ploegen het gras nooit om, omdat de bouwvoor dan door de drift van de Maas wegspoelt als het water in de wintermaanden op ons land staat. Het is dus oud gras, maar de koeien vreten het best goed.'


Nieuwe stal

In 2018 is een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe stal. Vanwege de waterdruk bij hoogwater is de stal voorzien van 140 heipalen en extra dikke putmuren. Het dak ontbreekt nog. Als dat klusje is geklaard, wil de ondernemer groeien naar 100 melkkoeien en tachtig stuks jongvee. 'De stal wordt een belangrijke verbetering voor het jongvee. De huisvesting is dan weer bij de tijd en we hebben hierdoor nu al veel meer putcapaciteit. Dat was echt nodig', stelt hij.


Ruud en zijn vader Leo samen bij de melkmachines.
Ruud en zijn vader Leo samen bij de melkmachines. © Bram Becks

De 60 hectare grond voor ruwvoerwinning staat niet in verhouding tot de veestapel. De reden voor deze disbalans: ganzen. 'In 1995 zijn de problemen begonnen. Noodgedwongen zijn we een foerageergebied geworden. Vooral de overzomerende grauwe ganzen en witte zwanen vreten veel en lopen veel kapot. We tellen hier regelmatig tweeduizend ganzen', zegt Hamans.

'Voor elke snede moeten we onze percelen laten taxeren. We vragen jaarlijks schadevergoedingen aan. Die zijn broodnodig. Jagers spelen een belangrijke rol in schadebeperking. We zijn een beetje moegestreden, dus dan maar op deze manier. Als de provincie het anders wil, dan moet ze maar met een oplossing komen', vindt de Limburgse melkveehouder.


Overstroming

Op Hoeve Maaswaard zijn altijd veel uitdagingen geweest. Zoals de overstroming in de zomer van 2021, toen de familie Hamans op stel en sprong huis en haard moest verlaten. Hamans: 'Op zo'n momenten is de combinatie met een baan buitenshuis niet zo fijn, maar de bank dacht goed mee. Het vee kon terecht in een lege stal van oud-collega Jakob Pustjens in Nederweert. John van Iersel zorgde dat de koeien werden gevoerd. Dat was echt super.'

Het water vernielde veel elektronica in de melkstal, grote delen van de afrastering en het huis. En dan waren er nog flinke naweeën bij de koeien. 'We konden ze niet goed voeren, want er was te weinig ruwvoer. Uiteindelijk hebben we dat jaar 100.000 kilo minder geleverd dan normaal', zegt de melkveehouder.

Ondanks deze tegenslagen boert de ondernemer stug door. Wat zijn toekomstplannen zijn? 'Eerst de nieuwe stal afmaken, dan krijgen we daar letterlijk en figuurlijk wat meer lucht. En ik wil op termijn twee melkrobots. Zo snel mogelijk als het kan, maar ik probeer het zoveel mogelijk met eigen middelen te doen.'


Ruud Hamans, melkveehouder in Roermond en accountmanager bij Rabobank
Ruud Hamans, melkveehouder in Roermond en accountmanager bij Rabobank © Bram Becks


Bedrijfsgegevens

Ruud Hamans (42) heeft een melkveehouderij in het Limburgse Roermond en is accountmanager bij Rabobank. Omdat de combinatie van een fulltimebaan en een melkveebedrijf runnen niet was vol te houden, greep Hamans in. Na anderhalf jaar gaat hij weer buitenshuis aan de slag. Zijn vader Leo werkt nog op de boerderij. Omdat ze 'geen machinemannen' zijn, besteden ze veel uit aan een loonwerker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer