Oorzaak knakken windmolen in Zeewolde is nog mysterie

Het is nog niet duidelijk hoe de windmolen in Zeewolde kon knakken. Onderzoek naar het knakken van de windmolen gaat volgens een woordvoerder van energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van de windmolen, minstens een maand duren. De andere molens uit dezelfde rij zijn voorlopig stilgezet.

Oorzaak+knakken+windmolen+in+Zeewolde+is+nog+mysterie
© ANP

Vattenfall is donderdag begonnen met het opruimen van de ravage die is ontstaan door het afbreken van de windmolen in Zeewolde. De brokstukken van de windmolen zijn terecht gekomen op de dijk naast de molen en in een naastgelegen akker met groenten. Ze liggen verspreid over enkele honderden meters. Het opruimen van de brokstukken zal enkele dagen in beslag nemen.

Vattenfall dacht eerst op basis van data dat de afgebroken windmolen dinsdagavond al een storing had vertoond. Maar nadat er woensdag en donderdag nieuwe data waren binnengekomen, bleek dat toch niet het geval, zo bevestigt een woordvoerder van Vattenfall berichtgeving van Omroep Flevoland. Dat de molen aan stukken hoorde de maatschappij woensdagochtend toen de boer hen meldde dat het windmolen tussen zijn gewas lag.


Overbelast

Alle windmolens van hetzelfde park hadden dinsdagavond een dip in de energielevering en dat kwam zeer waarschijnlijk doordat het zo hard waaide dat ze in een andere stand gingen staan, om niet overbelast te raken. De windmolen die afbrak heeft woensdagmorgen voor het incident nog stroom geleverd en dat is een tweede reden dat er toch geen eerdere storing kan zijn geweest, legt de woordvoerder van Vattenfall uit.

De brokstukken worden nu opgeslagen, zegt de woordvoerder. Deskundigen gaan volgens hem de brokstukken onderzoeken om uit te vinden waardoor de windmolen is afgebroken. Voorlopig zijn de andere zestien windmolens die rond dezelfde tijd in het park zijn geplaatst, stilgezet. 'Deze gaan we ook controleren', zegt de woordvoerder. Het is onduidelijk wanneer de zestien weer aan gaan. 'We willen eerst iets meer weten over wat er met de afgebroken windmolen is gebeurd.'


Oudere molen

Donderdag is emeritus hoogleraar windenergie aan de TU Delft Gerard van Bussel in de Volkskrant kritisch over de regel dat de eigenaar van de windmolen zelf verantwoordelijk is voor de inspectie ervan. De Vattenfall-woordvoerder benadrukt dat het bedrijf de richtlijnen voor keuringen volgt. 'Hiervoor huren wij bedrijven in die gespecialiseerd zijn in de inspectie. Bovendien hebben wij er ook alle belang bij dat de windturbines goed werken.'

De turbines in het windmolenpark in Zeewolde zijn al wat ouder, ze zijn in 1989 neergezet. Vattenfall laat weten dit soort oudere modellen niet op andere plekken in het land te hebben, dus ziet geen noodzaak om meer windmolens uit voorzorg stil te zetten. De wat oudere turbines zijn te herkennen doordat ze maar twee wieken hebben in plaats van drie. De afgebroken delen van de windmolen hebben veel schade veroorzaakt aan de naastgelegen Eemmeerdijk. Volgens waterschap Zuiderzeeland is de dijk sterk genoeg om die schade te doorstaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer