Groot aanbod voor export drukt tarweprijs

Een ruime aanvoer op de wereldmarkt zorgt ervoor dat de tarweprijzen wereldwijd onder druk blijven staan. Bij de Matif in Parijs schommelen de noteringen de laatste twee weken tussen 300 en 310 euro per ton voor maaltarwe geleverd in maart 2023.

Groot+aanbod+voor+export+drukt+tarweprijs
© Marcel Berendsen

Deze notering is 20 tot 30 euro per ton lager dan een maand geleden. Belangrijkste oorzaak van de prijsdaling voor tarwe zijn de recordoogsten in Australië en Rusland, schrijft meelfabrikant Koopmans in een marktanalyse. Beide landen hebben daardoor grotere volumes beschikbaar voor de export.

Volgens het Australische landbouwministerie Abares stevent Australië voor het seizoen 2022-2023 af op een recordoogst van 36,6 miljoen ton tarwe. Dat is ruim 2 miljoen ton meer dan eerdere prognoses. De vereniging van Russische graanexporteurs meldt dat voor de maand december naar verwachting zo'n 4,5 miljoen ton tarwe naar het buitenland verkocht gaat worden. Dat is 1,2 miljoen ton meer dan vorig jaar in dezelfde maand.


Verlenging graanakkoord

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verhoogde in het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van december de totale exportvolumes voor Australië en Rusland met respectievelijk 1,5 miljoen ton en 1 miljoen ton. Ook voor de Europese Unie en Oekraïne is de tarwe-export naar boven bijgesteld. In het geval van Oekraïne heeft dat alles te maken met de definitieve verlenging van het graanakkoord voor transport van voedingsmiddelen via de Zwarte Zee.



Tegenover de grotere exportvolumes staat de sterk tegenvallende tarweoogst in Argentinië. Door droogte in de belangrijkste teeltgebieden wordt de productie nu 3 miljoen ton lager ingeschat op 12,5 miljoen ton tarwe. USDA gaat uit dat daarvan 7,5 miljoen ton geëxporteerd gaat worden, in een eerdere prognose was dat nog 10 miljoen ton.


Dalende maisprijzen

Op de totale wereldwijde tarwebalans verlaagt USDA het verbruik van tarwe met ruim 1,6 miljoen ton. Vooral voerfabrikanten in de Europese Unie en Oekraïne gaan naar verwachting minder tarwe bijmengen als gevolg van de maisprijzen die nog sterker dalen dan de tarweprijzen.

Analisten voorspellen dat vanwege het grotere aanbod en het lagere verbruik de tarweprijzen voorlopig onder druk blijven staan. Een aanwijzing daarvoor is onder meer dat sinds eind november bij de Matif de noteringen voor tarwecontracten van oogst 2023 beneden de 300 euro per ton zijn gedaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer