Piet Adema: geen extra controle moederloze opfok varkenshouderij
Er zullen geen extra controles worden uitgevoerd bij varkenshouderijen die hun biggen te vroeg van de zeug halen, meldt landbouwminister Piet Adema. Toezien op de wettelijke speenleeftijd blijft onderdeel van reguliere welzijnsinspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij varkenshouderijen.
Wel wordt het gebruik van rescue desks en nursery's betrokken bij het toezicht op de regelgeving omtrent spenen.Het gebruik van rescue desks en nursery's, waarin biggen gescheiden van de zeug worden gehouden, is een relatief nieuwe ontwikkeling in de sector.
Deze methode wordt heel beperkt toegepast en is vrij arbeidsintensief. De NVWA betrekt naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Wakker Dier het gebruik hiervan bij het toezicht op de regelgeving omtrent spenen. Dat stelt de minister in schriftelijke antwoorden op Kamervragen van Leonie Vestering (PvdD).
Gezondheid en welzijn
Volgens de minister is moederloze opfok tot een leeftijd van 21 dagen niet toegestaan, tenzij de houder aannemelijk kan maken dat het scheiden van een dier van het ouderdier noodzakelijk is met het oog op de gezondheid en het welzijn van het dier of het ouderdier.
De Europese voedselwaakhond Efsa concludeert volgens de minister dat het voor 90 tot 100 procent zeker is dat abrupt spenen leidt tot een reeks gevolgen voor het welzijn. Dat kan onder meer zijn scheidingsstress, langdurige honger, langdurige dorst, maagdarmstoornissen en onvermogen tot het uitvoeren van zuiggedrag, wat verdere schadelijke gevolgen heeft voor rustproblemen.
Aantal levend geboren biggen
Efsa adviseert daarom om het aantal levend geboren biggen per zeug te beperken tot het aantal functionele tepels die gemiddeld voorkomen in het ras of de zeugenlijn. 'Volgens informatie van een grote fokkerijorganisatie bezitten zeugen van hun in Nederland meest gebruikte zeugenlijn gemiddeld ruim zestien functionele tepels', aldus de minister. Daarbij worden gemiddeld vijftien biggen per worp geboren.
Volgens de minister is in de afgelopen tien jaar twee keer handhavend opgetreden tegen bedrijven die biggen te vroeg van hun moeder hebben gescheiden. Dat zijn de bedrijven waar Stichting Wakker Dier heeft verzocht om handhaving.
Welzijnsinspecties
De controle op de wettelijke speenleeftijd is onderdeel van reguliere welzijnsinspecties op varkensbedrijven, stelt de minister. 'Om de paar jaar wordt een naleefmeting uitgevoerd, gebaseerd op een aselecte steekproef. Deze naleefmetingen vormen de basis voor het inrichten van risico gebaseerde toezicht.'
Ook gebruiken NVWA-inspecteurs tijdens controles een checklist met betrekking tot welzijnsregelgeving die op dat bedrijf van toepassing kan zijn. Als aspecten niet in orde lijken te zijn op het bedrijf, krijgen deze meer aandacht van de inspecteur om het vaststellen van een mogelijke overtreding goed te kunnen onderbouwen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Betongewicht frontgewicht 400, 600 800 1000 kg
Gebruikt, € 575
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #30354
Gebruikt, P.O.A.
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %