Landbouw krijgt rol toebedeeld op klimaattop COP27
De klimaattop COP27 die tot en met 18 november in Egypte wordt gehouden, heeft als doel de klimaatafspraken van Parijs om te zetten in uitvoerende maatregelen. De VN ziet daarbij een rol weggelegd voor de land- en tuinbouw.
Volgens het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering van de Verenigde Naties (VN) moet de CO2-uitstoot tegen 2030 met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van 2010 om te voldoen aan de centrale doelstelling van Parijs. Dat doel is de temperatuurstijging tegen het einde van deze eeuw tot 1,5 graad Celsius te beperken.
Het beperken van de CO2-uitstoot is volgens het panel van cruciaal belang om de ergste gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Het gaat daarbij onder andere om frequentere en ernstigere droogtes, hittegolven en extreme regenval. Deze gevolgen raken kleine boerengemeenschappen in ontwikkelingslanden hard.
Het klimaatpanel stelt dat meer inzet nodig is om opwarming van de aarde te voorkomen. De komende dagen worden meer concrete oplossingen besproken.
Onderdeel van de oplossing
Land- en tuinbouw speelt een belangrijke rol bij de klimaataanpak, blijkt uit de rapporten van de VN. In het Klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs is overeengekomen, staat dat de maatregelen niet ten koste mogen gaan van de voedselzekerheid.
Voor de klimaatadaptatie ook wordt gerekend op de land- en tuinbouw. De sector kan en moet zich aanpassen om gevolgen, zoals droogte, hitte en overstromingen, op te vangen. Boeren moeten daarbij worden geholpen. Tegelijkertijd kan de agrarische sector bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. De land- en tuinbouw is de enige sector die koolstof kan vastleggen. Daarnaast wordt in de sector duurzame energie opgewekt.
Extra geld
Enkele landen hebben extra geld aangekondigd voor arme landen die te maken hebben met klimaatrampen. De Britse minister James Cleverly van Buitenlandse Zaken liet weten meer dan 100 miljoen pond (114 miljoen euro) te investeren. De Franse president Emmanuel Macron riep China en de Verenigde Staten op om arme landen ook financiële hulp te bieden.
Rijke landen hebben eerder toegezegd tussen 2020 en 2025 jaarlijks ten minste 100 miljard dollar beschikbaar te stellen voor klimaatacties in armere landen. Dit bedrag is de afgelopen jaren nog niet gehaald. In 2020 haalden de rijke landen 83,3 miljard dollar op, volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Eurocommissaris Frans Timmermans noemt het 'heel goed' dat klimaatgerelateerde schade een officieel bespreekpunt is geworden op de klimaattop in Egypte. 'De klimaatcrisis heeft een impact die verder gaat dan wat kwetsbare landen alleen aankunnen', reageert Timmermans op het besluit dat hierover aan het begin van de top werd genomen. Wat het gaat opleveren dat 'verlies en schade' (loss and damage) nu officieel op de agenda staan, valt nog niet te zeggen.
'Strijd van ons leven'
VN-chef António Guterres constateerde maandag bij de opening van de VN-klimaattop dat de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen. 'We zitten in de strijd van ons leven. En we zijn aan het verliezen', stelde de chef van de Verenigde Naties. Hij wees op de wereldwijde conflicten die spelen, zoals de oorlog in Oekraïne en het conflict in Mali. 'Maar klimaatverandering heeft een andere tijdlijn en een andere schaal', zei de chef. 'Het is de centrale uitdaging van onze eeuw.'
Ontwikkelde, rijke landen moeten het voortouw nemen, vindt Guterres. Hij wil dat tijdens deze klimaattop een pact wordt gesloten voor klimaatsolidariteit. Daarin moet worden afgesproken dat een eind wordt gemaakt aan gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien moet het pact zorgen voor universele en betaalbare duurzame energie 'voor iedereen'.
Bill Gates
De Bill & Melinda Gates Foundation riep net als Afrikaanse leiders op om de financiering voor klimaatadaptatie snel op te schalen. De stichting beloofde zelf 1,4 miljard dollar te investeren om kleine boeren te helpen de onmiddellijke en langetermijneffecten van klimaatverandering aan te pakken.
De stichting gaat de komende vier jaar acties en langetermijninitiatieven financieren om kleine boeren in Afrika en Zuid-Azië te helpen veerkracht en voedselzekerheid op te bouwen. De financiering is gericht op het stimuleren van door Afrika geleide innovatie voor klimaatslimme landbouwprojecten, toepassing van digitale technologieën, klimaatslimme innovaties voor kleinschalige veehouderij en ondersteuning van vrouwelijke kleine boeren.
Eerste overeenkomsten
Zo'n 25 wereldleiders hebben maandag een bondgenootschap aangekondigd dat landen moet helpen bij toekomstige droogtes door klimaatverandering. De bedoeling is dat zwaar getroffen landen elkaar helpen om de waterschaarste te beheersen en met elkaar technologie en kennis delen. Senegal en Spanje leiden het bondgenootschap.
De Spaanse premier Pedro Sánchez en de Senegalese president Macky Sall wijzen erop dat het belangrijk is om weerbaarheid op te bouwen tegen droogterampen. Volgens het VN-agentschap UNCCD komt droogte wereldwijd vaker voor dan voorheen. Klimaatverandering verergert deze droogte alleen nog maar, aldus UNCCD. Hoeveel geld er beschikbaar komt met het oprichten van het bondgenootschap is onduidelijk.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.500
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone KW7.70 schudder
2004, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %