Tweede Kamer: Bouwvrijstelling noopt kabinet tot andere stikstofaanpak
De uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling zorgt voor nog meer druk op de stikstofaanpak van het kabinet. De Tweede Kamer wil vandaag (donderdag) van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) nog weten hoe zij uit de impasse denkt te komen.
De Kamer had vijf uur nodig om z'n zegje te doen in het debat, dat gepland stond als debat over de adviezen van Johan Remkes voor de stikstofaanpak. Rode draad: Links vindt dat de uitspraak over de bouwvrijstelling bevestigt dat de stikstofaanpak sneller moet, terwijl diverse rechtse partijen de uitspraak juist bewijs vinden dat de door het kabinet ingezette koers niet werkt. Al met al moet het dus anders, vindt een groot deel van de Tweede Kamer.
'De staat van de natuur is zo slecht dat er nu geen andere opties meer zijn dan doorpakken. We moeten overgaan tot snelle uitkoop van piekbelasters. Als we dat niet doen, staan we hier over drie jaar weer en zijn we niks opgeschoten', zegt Jesse Klaver van GroenLinks. Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) vindt dat er weliswaar ingegrepen moet worden op plekken waar stikstof schade oplevert, maar dat we vooral onszelf wurgen met de stikstofwet.
NIet meer dralen
Joris Thijssen (PvdA) zegt dat het essentieel is om de natuur te herstellen. Daarom moet het kabinet 'niet meer dralen, rekken of afwachten maar met de stikstofwet komen. Zodat we huizen kunnen bouwen en de natuur herstellen. Dat betekent minder vee, maar niet minder boeren. Die hebben we kei- en keihard nodig voor ons voedsel en voor het opknappen van de natuur. Maar dan hebben ze wel perspectief nodig.'
Volg het debat hieronder
D66 pleit voor een harde deadline voor piekbelasters. Als het aan Tjeerd de Groot ligt, krijgen piekbelasters een jaar de tijd om te stoppen, met een ruimhartige regeling. Happen zij niet toe, moet er gedwongen uitkoop volgen. Zijn opmerking leidde tot wrevel bij coalitiegenoot Thom van Campen (VVD). 'De Groot scheert hiermee langs de randen van het coalitieakkoord en doet het rapport van Remkes geen recht.'
Wild-west op de stikstofmarkt
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis stelt dat stikstofruimte schaars is en de stikstofmarkt wild west is geworden. 'En de uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling heeft dat probleem alleen maar groter gemaakt.'
Als het aan de SGP ligt, is de stikstofwet een stoorzender voor processen die al in gang zijn gezet. 'Iedereen weet dat het doel van 2030 onhaalbaar is, laat dat niet in een wet zijn beslag krijgen', zegt Roelof Bisschop namens die partij. Hij roept het kabinet ook op om constructieve voorstellen uit de landbouwsector mee te nemen in het te vormen Landbouwakkoord. 'Met alleen luisteren overbrug je de kloof niet. In de sector is de bereidheid er: niet de boer staat een oplossing in de weg, maar Den Haag.
Het debat wordt om 21.00 uur hervat, dan reageren de ministers Piet Adema (Landbouw) en Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op de vragen van de Kamerleden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X147R (LH) #60816
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Claas cirkelschudder Volto 870T
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %