RUG-team wint goud met gemodificeerde longbacterie tegen vogelgriep
Een team van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) won met zijn idee voor een genetisch gemodificeerde longbacterie tegen vogelgriep vorige week in Parijs een gouden medaille. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse international Genetically Engineering Machine (iGEM)-wedstrijd.
Dit team bedacht een nieuwe manier om vogels te beschermen tegen vogelgriep. Dat kan door een bacterie genetisch te manipuleren die van nature aanwezig is in de longen van pluimvee. Naast het winnen van een gouden medaille behoorde de Groningse afvaardiging ook tot de genomineerden voor de 'safety and security award'.
In het winnende project werd gewerkt met nanobodies, kleine fragmenten van antilichamen. Die worden door het afweersysteem geproduceerd en binden zich aan ziekteverwekkers. Dat zijn zelf zeer grote eiwitten. Het deel dat bindt, de nanobodie, is veel kleiner.
Eenvoudig aan te passen
'We zochten naar een nieuwe strategie om gevogelte te beschermen tegen vogelgriep', geeft teamlid Mink Sieders aan. 'Eerst dachten we aan een eetbaar vaccin, bijvoorbeeld via aangepaste sla. Toen ontdekte een teamlid de nanobodies. De genetische code voor deze kleine eiwitten is relatief eenvoudig aan te passen. Deze wilden we in een bacterie plaatsen die van nature in vogellongen voorkomt.'
Het team vond bij een ander onderzoek een genetisch construct van een nanobodie die een ziekteverwekkende vorm van influenza kan neutraliseren. Ze plaatste deze in een Lactobacillus reuteri-bacterie, een nuttige bacterie voor het pluimvee. 'We wilden deze direct in de longen zien te krijgen, waar de bacterie dan nanobodies kan maken en uitscheiden. Ons idee is dat de nanobodies zich binden aan het vogelgriepvirus en dit al in de longen neutraliseren', licht teamlid Bindert Algra toe.
Standaard vernevelaar
Nu moet nog worden aangetoond dat de nanobodies zich ook daadwerkelijk binden aan het vogelgriepvirus. Dat kan door een oplossing met de aangepaste bacterie te verspreiden in een pluimveestal met behulp van een standaard vernevelaar. Wanneer vogels de aerosolen inademen, komen de aangepaste bacteriën in hun longen terecht, waar ze nanobodies uitscheiden.
'Onze strategie kan een reguliere vaccinatiecampagne ondersteunen en extra bescherming van de longen bieden', weet Algra. 'Als de gemanipuleerde bacteriën goed gedijen in de longen, zullen ze de nanobodies blijven uitscheiden. Dat lijkt al op een echte vaccinatie.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (LH) #22646
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %