WUR: consument heeft moeite met overstap naar plantaardig
Nederlandse consumenten vinden duurzaam eten minder belangrijk dan bijvoorbeeld smaak, gezondheid en betaalbaarheid. Bovendien is de overstap naar plantaardige alternatieven voor veel mensen nog niet zo makkelijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Agrifoodmonitor van Wageningen University & Research.

Wageningen University & Research (WUR) deed onderzoek naar hoe consumenten aankijken tegen de agrifoodsector. Die omvat de volledige landbouw-, visserij- en supermarktbranche. Nederlanders letten volgens de onderzoekers voornamelijk op het behalen van een persoonlijk voordeel bij het doen van boodschappen.
How to resolve barriers to the #protein transition?
— WUR Plant (@WURplant) October 7, 2022
Take part in the science-based dialogue at the @FAO Science and Innovation Forum side-event "Protein Transition: from Pain Points to Perspective” hosted by @WUR on Oct 13th! Register now https://t.co/1FTRk6i101 pic.twitter.com/gQXIKpwA9o
Desondanks zien Nederlanders dat de agrifoodsector zich inzet voor duurzaamheid. Onder meer diervriendelijkheid en het tegengaan van voedselverspilling kunnen op waardering van de consument rekenen. Consumenten geven zelfs aan open te staan voor het vervangen van dierlijke producten door plantaardige alternatieven.
Nauwelijks sociale druk
Consumenten weten vervolgens niet hoe ze recepten moeten aanpassen of hoe ze met plantaardige producten moeten koken, zien de onderzoekers. Ook is er volgens hen nog nauwelijks sprake van sociale druk om te kiezen voor plantaardige producten in plaats van dierlijke. De waardering voor de gehele agrifoodsector nam verder sinds 2018 toe, maar dat komt nu tot stilstand, blijkt uit de Agrifoodmonitor.
Wel zien de WUR-onderzoekers een verschil in waardering voor verschillende branches binnen de sector. Zo zijn consumenten positiever over de tuin- en akkerbouw, maar minder positief over de varkens- en pluimveehouderij. De onderzoekers keken daarbij ook naar de invloed die de actualiteit heeft op de waardering van de sector, bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne en de boerenprotesten.
Meer lokaal en goedkoop
De gevolgen van de oorlog in Oekraïne lijken daarin meer indruk te maken op de consument dan de boerenprotesten. Zo geven mensen aan sinds de oorlog meer lokale producten en goedkope alternatieven te kopen. Ook geven ze aan te merken dat de prijzen zijn gestegen als gevolg van de oorlog. De boerenprotesten doen daarentegen weinig af aan de totale waardering. Maar hoe meer impact de acties hebben gehad op de consument, des te negatiever de waardering is.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (LH) #22646
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (HG) #692398
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (MM) #692295
Gebruikt, € 3.950
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Woensdag17° / 3°0 %
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 7°0 %