Scheldestromen stelt na twaalf jaar weer onttrekkingsverbod in
Het is deze zomer zo droog, dat nu zelfs in het grootste deel van Zeeland boeren geen oppervlaktewater meer mogen gebruiken op hun akkers. Waterschap Scheldestromen heeft die maatregel genomen en geeft aan dat dit 'uitzonderlijk' is voor de provincie. Het waterpeil is de laatste tijd sterk gedaald, tot onder het 'zomerpeil' dat het waterschap heeft vastgesteld.

Waarschijnlijk zal het onttrekkingsverbod langere tijd van kracht blijven. 'Er is een flinke hoeveelheid neerslag nodig om het watertekort op te lossen', laat het schap weten. Een te laag waterpeil is slecht voor de waterkwaliteit en kan leiden tot schade aan bijvoorbeeld kades en oevers, die uitdrogen en inklinken.
Voor enkele gebieden gelden uitzonderingen op het verbod, omdat die genoeg zoet water krijgen uit het Volkerak en de Brabantse Wal. Op Tholen en Sint Philipsland, in de Reigerbergsche Polder bij Rilland, de Eerste Bathpolder en het gebied ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal is een verbod niet nodig. Boeren mogen ook nog grondwater gebruiken van hun eigen perceel om gewassen te besproeien. En ze mogen een klein beetje oppervlaktewater gebruiken voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Bijzonder
Dat de maatregelen bijzonder zijn, blijkt wel uit informatie op de website van Scheldestromen. 'In Zeeland werken we niet met onttrekkingsverboden', schreef het waterschap vorig jaar nog in een achtergrondartikel. Een algeheel onttrekkingsverbod werd in 2010 voor het laatst ingesteld.
Per 25 juli 2022 geldt in #Zeeland een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater. Aanleiding is aanhoudende droogte, snelle daling van waterpeilen en beperken van blijvende schade: https://t.co/4ktNl7Tzqo
— Scheldestromen (@waterschap) July 25, 2022
Vanwege de aanhoudende droogte hebben ook waterschappen in andere delen van Nederland verboden en beperkingen ingesteld op het gebruik van grond- en oppervlaktewater. Zo werd vorige week het gebruik van oppervlaktewater verboden in delen van Gelderland en Overijssel. Ook in delen van Brabant en Drenthe mag dat niet. Over het algemeen zijn dit soort maatregelen harder nodig op zandgronden dan op kleigronden, die water beter vasthouden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
-
Valtra T234A
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 313 Vario S4 Profi Marge !!!
2017, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Weer
-
Vrijdag18° / 4°10 %
-
Zaterdag21° / 4°20 %
-
Zondag18° / 10°60 %