Scheldestromen stelt na twaalf jaar weer onttrekkingsverbod in
Het is deze zomer zo droog, dat nu zelfs in het grootste deel van Zeeland boeren geen oppervlaktewater meer mogen gebruiken op hun akkers. Waterschap Scheldestromen heeft die maatregel genomen en geeft aan dat dit 'uitzonderlijk' is voor de provincie. Het waterpeil is de laatste tijd sterk gedaald, tot onder het 'zomerpeil' dat het waterschap heeft vastgesteld.
Waarschijnlijk zal het onttrekkingsverbod langere tijd van kracht blijven. 'Er is een flinke hoeveelheid neerslag nodig om het watertekort op te lossen', laat het schap weten. Een te laag waterpeil is slecht voor de waterkwaliteit en kan leiden tot schade aan bijvoorbeeld kades en oevers, die uitdrogen en inklinken.
Voor enkele gebieden gelden uitzonderingen op het verbod, omdat die genoeg zoet water krijgen uit het Volkerak en de Brabantse Wal. Op Tholen en Sint Philipsland, in de Reigerbergsche Polder bij Rilland, de Eerste Bathpolder en het gebied ten oosten van het Schelde-Rijnkanaal is een verbod niet nodig. Boeren mogen ook nog grondwater gebruiken van hun eigen perceel om gewassen te besproeien. En ze mogen een klein beetje oppervlaktewater gebruiken voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Bijzonder
Dat de maatregelen bijzonder zijn, blijkt wel uit informatie op de website van Scheldestromen. 'In Zeeland werken we niet met onttrekkingsverboden', schreef het waterschap vorig jaar nog in een achtergrondartikel. Een algeheel onttrekkingsverbod werd in 2010 voor het laatst ingesteld.
Per 25 juli 2022 geldt in #Zeeland een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater. Aanleiding is aanhoudende droogte, snelle daling van waterpeilen en beperken van blijvende schade: https://t.co/4ktNl7Tzqo
— Scheldestromen (@waterschap) July 25, 2022
Vanwege de aanhoudende droogte hebben ook waterschappen in andere delen van Nederland verboden en beperkingen ingesteld op het gebruik van grond- en oppervlaktewater. Zo werd vorige week het gebruik van oppervlaktewater verboden in delen van Gelderland en Overijssel. Ook in delen van Brabant en Drenthe mag dat niet. Over het algemeen zijn dit soort maatregelen harder nodig op zandgronden dan op kleigronden, die water beter vasthouden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #56310
Gebruikt, P.O.A.
-
Betongewicht frontgewicht 400, 600 800 1000 kg
Gebruikt, € 575
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %