Uitbraken Frankrijk debet aan zwaar vogelgriepseizoen 2021-2022
Met in totaal 1.371 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep bij pluimveebedrijven is Frankrijk in het seizoen 2021-2022 het zwaarst getroffen land in Europa. Frankrijk telt ruim de helft van de 2.398 uitbraken bij pluimvee in alle 36 Europese landen. Samen met de 168 uitbraken bij hobbyvogels en 2.733 gevallen bij wilde vogels komt het aantal uitbraken op 5.299. Daarmee is dit het hoogste aantal ooit gerapporteerd in een seizoen, meldt het Europese bureau voor voedselveiligheid Efsa.
Het zwaar getroffen Frankrijk telde dit seizoen drie clusters in verschillende regio's. Binnen die clusters is de vogelgriep vooral verspreid tussen de bedrijven. De vogelgriep sloeg dit jaar niet alleen toe in de regio waar de eenden voor de productie van foie gras worden gehouden, terwijl dat in de vorige vogelgriepseizoenen wel zo was.
Behalve Frankrijk is ook Italië in het seizoen 2021-2022 zwaar getroffen door de vogelgriep met 317 uitbraken. Hongarije kampt met 290 uitbraken. Polen telt 94 uitbraken, het Verenigd Koninkrijk 79, Duitsland 74 en Nederland 47 bij pluimveebedrijven. Dat zijn de aantallen vanaf 1 oktober 2021 tot 10 juni 2022. In totaal zijn in Europa 46 miljoen stuks pluimvee gedood om de verspreiding van vogelgriep zoveel mogelijk te remmen.
Wereldwijd probleem
Vogelgriep komt dit jaar wereldwijd veel voor, meldt de Efsa, zonder hierbij getallen te noemen. In Afrika en Azië is het aantal uitbraken al flink gedaald. In Canada en de Verenigde Staten is de besmettelijke ziekte de afgelopen periode juist nog wel tien keer vaker voorgekomen.
Het meest voorkomende hoogpathogene virustype was dit seizoen H5N1. Daarmee is dit een ander type dan vorig seizoen, toen H5N8 domineerde. Het virus is nog niet weg en komt in Europa onder andere nog voor onder roofvogels. De persistentie van het vogelgriepvirus bij wilde vogels doet vermoeden dat het virus endemisch is geworden in wildevogelpopulaties in Europa. Uitbraken kwamen dit seizoen en vorig seizoen ook niet meer alleen voor na het begin van de vogeltrek.
Belang bioveiligheid
Het hoge aantal uitbraken maakt het belang van een goede bioveiligheid nog maar eens duidelijk. Daarnaast kan het volgens de opstellers van het rapport nodig zijn om te kijken naar de ligging van bedrijven in waterrijke gebieden en de onderlinge afstand tussen bedrijven.
In Nederland is op 5 juli nog vogelgriep geconstateerd bij een grote hobbyhouder in Watergang. Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Ook geldt er in een groot aantal regio's nog een ophok- en afschermplicht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48481
Gebruikt, € 3.289
-
KUHN GF8501T SCHUDDER
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6130
1995, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %