Groen gas optie voor melkvee- en varkenshouder
Met mestvergisting snijdt het mes aan twee kanten. De emissie van methaan en ammoniak uit de stal daalt en groen gas is brandstof voor bedrijven of huishoudens die dan geen aardgas nodig hebben. Groen gas produceren ontlast daarbij het overvolle elektriciteitsnet.

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol, in Brabant en Limburg is het al niet meer mogelijk om een aansluiting te krijgen voor het afnemen of leveren van elektriciteit. Dat vertelde planner Johan Stortelder van netwerkbeheerder Liander woensdag op de bijeenkomst ‘Boer, ben jij de energieleverancier van de toekomst? van De Innovatie Coöperatie in Apeldoorn.
Beste optie voor veehouders die energie willen leveren is groen gas produceren, gaf Stortelder aan. ‘Daarbij is geen sprake van verstopping op het net. Melkvee- en varkenshouders kunnen een flink deel leveren van de 2 miljard kubieke meter groen gas die de overheid in 2030 wil hebben.’
Gas rechtstreeks leveren
Melkveehouder Hans Nijkamp liep al jaren rond met plannen voor mestvergisting gekoppeld aan een warmtekrachtinstallatie. ‘Maar je hebt veel verlies bij het omzetten naar elektriciteit en wat doe je met de warmte.’ De plannen werden in 2017 actueler door samen met vier andere melkveehouders het initiatief ‘Oxe geeft gas’ te starten en het direct leveren van biogas.
Het heeft even tijd gekost maar in juli gaan ze het eerste gas leveren aan Royal GD en ForFarmers. Iedere melkveehouder heeft een eigen monovergister die via 10 kilometer gasleiding gekoppeld zijn. ‘Het gas dat we uit de mest halen is dus brandstof en komt niet als methaan vrij. Het bespaart jaarlijks 1,9 miljoen kilo CO2 en 5.000 kilo ammoniak’, zegt Nijkamp.
Varkenshouders kunnen ook prima biogas produceren als ze de mest snel uit de stal halen en naar de vergister brengen. De methaanuitstoot daalt dan met 85 procent en ook de ammoniakuitstoot daalt fors.
Of toch elektriciteit
Veehouders die elektriciteit willen produceren doen er goed aan om eerst te checken of er nog ruimte is op het net. Opties zijn zonnepanelen in oostwestopstelling zodat de hoogste productie in ochtend en namiddag ligt gaf energiedeskundige Rients Hijma van LTO aan. Datzelfde is te bereiken met een verticale opstelling van de panelen, waarbij de grond benutbaar blijft.
Andere optie is een boerderijwindmolen voor de eigen energiebehoefte als aanvulling op zonnepanelen. Fotonenboer Jan Borgman plaatst er volgend jaar een. Hoe rendabel die is moet hij nog afwachten. Maar Borgman probeert er helemaal zelfvoorzienend mee te worden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gianni Ferrari GTR200
2015, P.O.A.
-
Deutz Fahr 6531 hark
Gebruikt, P.O.A.
-
GA4101GM
Gebruikt, € 1.950
-
Rumptstad Stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %