Gelderland koopt vier kalverhouderijen
Provincie Gelderland heeft vier kalverhouderijen opgekocht via de vrijwillige provinciale opkoopregeling kalverhouderij. Het gaat om een totale stikstofruimte van 230.000 mol per jaar. Met een aantal andere ondernemers wordt nog gesproken.
Gelderland heeft 20 miljoen euro beschikbaar voor de vrijwillige aankoop van kalverhouderijen. Hiermee wil de provincie de stikstofuitstoot verlagen, aansluitend op de doelen van de Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS). Van de ruim honderd aanmeldingen voor de regeling voldeden er 26 aan de gestelde criteria. Met deze bedrijven zijn gesprekken gevoerd.
Gelderse #stikstofaanpak werkt. Om het stikstofprobleem op te lossen is actie nodig. Provincie Gelderland dóet dat en we boeken met de Gelderse vrijwillige opkoopregeling kalverhouderij ook resultaat.
— Provincie Gelderland (@provgelderland) April 6, 2022
Lees meer https://t.co/qGF7RMRBGn #ProvincieGelderland #Stikstof pic.twitter.com/29F3vfEr1y
Inmiddels zijn er vier locaties door provincie Gelderland aangekocht. Het gaat onder andere om bedrijven die in de enclave rond Uddel zijn gevestigd. Samen hebben deze bedrijven circa 7.500 kalveren en een totale stikstofvracht van ruim 230.000 mol per jaar.
Budget is op
De provincie is met nog vier andere kalverbedrijven in gesprek. Als die ook meedoen aan de regeling, is het beschikbare budget op. Daarmee kan dan een totale stikstofvracht van meer dan 350.000 mol per jaar ingenomen worden. Deze wordt na afroming van 30 procent geregistreerd in de Gelderse Stikstofbank (GSB).
De overblijvende stikstofruimte kan gebruikt worden voor veehouderijen elders, die niet kunnen uitbreiden. Maar ook voor andere economische activiteiten, zoals woningbouw. Over de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de stikstofbank en over de verdeling zijn verdere afspraken nodig. Provinciale Staten vergaderen hier volgende maand over.
Eerlijk verdelen
Uitgangspunt is dat de uitgifte van de geregistreerde stikstofruimte gebonden is aan de regels die gelden voor extern salderen. Zo moet de ontvangstlocatie van de stikstofruimte bijvoorbeeld binnen een straal van 25 kilometer van de herkomstlocatie van de stikstofruimte liggen. Met de stikstofruimte van de stoppende kalverhouders uit Uddel kunnen bijvoorbeeld dus geen woningen in Nijmegen worden gebouwd.
De provincie verwacht ook dat er mogelijk een grotere vraag naar stikstofruimte uit de GSB zal zijn, dan er beschikbaar komt. Daarom acht Gelderland een zorgvuldig afwegingsproces nodig om de keuze voor uitgifte van stikstofruimte aan een economisch, maatschappelijk initiatief zo eerlijk en transparant mogelijk te laten verlopen. Gelderland wil zich daarbij laten adviseren door een commissie met vertegenwoordigers uit de bouw, landbouw, mobiliteit en industrie, evenals de terreinbeherende organisaties en waterschappen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HG) #30576
Gebruikt, € 3.289
-
Castle Garden XM140 HD
2020, P.O.A.
-
Kuhn GF13003T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120M (ZND) #518734
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Woensdag17° / 3°0 %
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 7°0 %