Volop steun voor Duits beleid voor meer biologische landbouw
Dat de biologische voedselketen in Duitsland hard groeit, is mede te danken aan het stimulerende Duitse overheidsbeleid. Nederlandse exporteurs in biologische voedingsmiddelen kunnen hiervan profiteren, zeggen landbouwraad Peter Vermeij en landbouwadviseur Anna Sandl.
In een vraaggesprek met Agroberichtenbuitenland noemen zij de groei van het biologische segment een van de meest opvallende ontwikkelingen. De marktwaarde van de biologische voedingsmiddelen ligt er op bijna 16 miljard euro. Duitsland staat hiermee bovenaan in de EU-27.
Bijna 11 procent (1,6 miljoen hectare) van het Duitse areaal wordt biologisch bewerkt. De nieuwe Duitse regering – SPD, De Groenen en FDP – zet er volop op in. Doel is 30 procent van het landbouwareaal in 2030 in biologische productie.
'Dat streefdoel gaat dus een stuk verder dan de 25 procent uit de Green Deal en boer-tot-bordstrategie van de Europese Commissie en wordt in de Duitse politiek breed gedeeld. De groeiwens komt voort uit zorgen over het klimaat, het milieu, de biodiversiteit en het consumptiepatroon. De politieke druk om de biologische sector te laten groeien is dus groot', zegt Vermeij.
Haalbaar
De Nederlandse landbouwadviseurs in Berlijn en München vragen zich wel af of het doel van 30 procent haalbaar is. Sandl: 'Duitsland is een minder welvarend land dan menigeen denkt. Ook hier is armoede. Biologische producten zijn relatief duur. Lang niet iedereen kan die betalen. De gewenste groei is waarschijnlijk alleen te realiseren als het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch kleiner wordt.'
De grote belangstelling van Duitse consumenten voor biologische voeding is vooral een mentaliteitskwestie, zegt Vermeij. 'Zo'n 70 procent van de Duitsers woont op het platteland en heeft respect voor het traditionele boerenleven. Dat weerspiegelt zich weer in de schappen van de supermarkten.'
Overstap
Veel Duitse boeren overwegen over te gaan op biologisch produceren. Een op de vijf heeft interesse, blijkt uit onderzoek van de Duitse Boerenbond. In Zuid-Duitsland staat ruim een kwart van de agrarische bedrijven open voor die omzetting. 'Die enorme belangstelling in het Zuiden is niet vreemd', zegt Sandl. 'Vanwege het bergachtige landschap kunnen de bedrijven moeilijk intensiveren. De overstap naar biologisch is voor boeren in het Zuiden dan niet groot.'
Vermeij constateert een verschil tussen de strategie van de Nederlandse en Duitse overheid. Nederland kiest volgens hem voor verduurzaming van de agrarische bedrijfsvoering en voor kringlooplandbouw. In Nederland bestaat er weinig expliciet beleid voor de biologische landbouw, in Duitsland is dat er wel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Cultivator (geen schijveneg) Karat 10 (ZND) #75861
Gebruikt, € 14.959
-
John Deere Tractor 5100M (SB) #25440
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5315 (WD) #47552
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 1026R (LH) #24630
Gebruikt, € 24.890
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %