Schapendokter: niet bekappen bij rotkreupel
Hoe vervelend de losse hoorn bij een schaap met rotkreupel er ook uitziet, bekappen is niet de oplossing. Beter is om het dier te behandelen met langwerkende oxytetracycline en te sprayen met blauwe spray.
Dat zegt dierenarts Margit Groenevelt van schapendokter.nl. Waarom het wegsnijden van de hoorn precies zo'n nadelig effect heeft, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk krijgt de bacterie meer de kans om dieper de klauw in te gaan waardoor er nog meer schade kan worden aangericht.
Het advies om niet te bekappen is volgens Groenevelt gebaseerd op onderzoek. Het blijkt overduidelijk dat een onbekapte klauw een sterk zelfherstellend vermogen heeft. Hoe vervelend de losse hoorn er ook uit kan zien, als de klauw herstelt van de bacterie, dan geneest de hoorn daarna zichzelf.
Antibiotica
De inzet van antibiotica lijkt onvermijdelijk bij de aanpak van rotkreupel. Een schaap dat wordt behandeld met oxytetracycline, herstelt beter en sneller.
'Als dierenarts zijn wij ons bewust van het feit dat het antibioticagebruik naar beneden moet. Toch adviseren we het wel bij de aanpak van rotkreupel omdat we denken dat door snel en effectief te behandelen uiteindelijk zowel het dierenwelzijn omhooggaat als het antibioticagebruik omlaaggaat', licht Groenevelt toe.
'Noteer de behandelingen'
Verder adviseert de dierenarts om elke behandeling te noteren. 'In een koppel lopen sommigen dieren herhaaldelijk kreupel of het zijn de eerste dieren die weer opnieuw beginnen te kreupelen. Dit kunnen dragers zijn. Ze blijven de bacterie bij zich dragen, ook na de behandeling. Daardoor blijven ze de rest constant besmetten.'
Ten tweede is er sprake van individuele gevoeligheid voor rotkreupel. Schapen die steeds weer kreupel worden, hebben daar waarschijnlijk dus een hogere genetische aanleg voor. 'Door de behandelingen te registreren, kom je erachter welke schapen in je kudde de infectie in stand houden. Deze dieren moet je uitselecteren', adviseert Groenevelt.
Op die manier kunnen deze schapen de bacterie niet verder verspreiden en krijgen ze geen nakomelingen meer. Daardoor stijgt de genetische weerbaarheid van het koppel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #65626
Gebruikt, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
RS330 VRF
Gebruikt, € 750
-
Kverneland Ploeg 3300S Variomat (LH) #20949
Gebruikt, € 47.000
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %