Vogelgriep bij vleeskuikens Den Ham
Na bijna vijf weken zonder uitbraken is er vogelgriep vastgesteld op een bedrijf met 80.000 vleeskuikens in het Overijsselse Den Ham. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene vogelgriepvariant.
De uitbraak in Den Ham is de achtste op een pluimveebedrijf dit seizoen. De laatste uitbraak was in het Utrechtse Vinkeveen op 21 november. Het beperkingsgebied wordt hier op 23 december ingetrokken. Door een uitbraak in Ravels (België) geldt in een aangrenzend stuk Nederland nog een vervoersgebied.
Om verspreiding van de virusziekte te voorkomen, worden de kuikens op het bedrijf in Den ham geruimd en afgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tegelijkertijd is het traceringsonderzoek opgestart.
Intensief gemonitord
In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt een ander pluimveebedrijf. Omdat dit op de grens van het 1-kilometergebied ligt, wordt het bedrijf niet direct geruimd, maar geblokkeerd, intensief gemonitord en onderzocht op vogelgriep.
De zes overige pluimveebedrijven in het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10-kilometerzone rond dit bedrijf liggen 29 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.
Jachtverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broedeieren en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het vervoersverbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor die noodzakelijke bezoekers blijft de doucheverplichting gelden.
Ophok- en afschermplicht
De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht; behalve fazanten en loopvogels. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, loopvogels en sierwatervogels, geldt een afschermplicht.
Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dat kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.
Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding doen bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 901 SM (HG) #26853
Gebruikt, € 8.500
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson MF 6713-S D6 EF
2017, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %