WUR: goede zomerteelt komkommers met lagere CO2-dosering
Het is mogelijk een goede zomerteelt van komkommers te realiseren met een beperkte CO2-dosering. Dat blijkt uit een proef met meeldauwtolerante rassen in de winterlichtkas bij Wageningen University & Research (WUR) in het Zuid-Hollandse Bleiswijk.
Doel van de proef was een goede zomerteelt van komkommers op te zetten met een maximale CO2-dosering van 60 kilo per hectare per uur. In totaal mocht niet meer dan 10 kilo per vierkante meter CO2 worden gedoseerd. Met 8,3 kilo per vierkante meter CO2 is dat doel gehaald. Het koolstofdioxidegehalte was ruim 500 parts per million.
8,3 kilo per vierkante meter is ongeveer een derde van de normale dosering in de praktijk, waar 180 kilo CO2 per hectare per uur gangbaar is. De onbelichte zomerteelt is in de tweede week van april dit jaar opgezet met drie meeldauwtolerante rassen. Dat betreft Character, Hi-Light en Dee Viate. De plantdichtheid was 3,25 stengels per vierkante meter. Onder meer door deze plantdichtheid is de bladoppervlakte-index hoog gebleven tijdens de teelt.
Goede productie
De productie van de komkommers was volgens de begeleidingscommissie onderzoek (BCO) goed met vruchtgewichten tussen 374 en 404 gram. Het totaal aantal vruchten per vierkante meter kwam uit tussen 160 en 170. De kilo-opbrengst was tussen 60 en 67 kilo per vierkante meter. Volgens de WUR-onderzoekers is het lastig om de getallen te vergelijken met de praktijk, omdat de rassen relatief nieuw zijn.
Verder schrijven de onderzoekers dat modelberekeningen uitkomen op gelijke aantallen en kilo's. Bij een zomer met meer licht en temperatuur lopen de aantallen zelfs op richting 190 stuks. De beperking van het CO2-gehalte heeft een groter effect op de fotosynthese bij meer licht en temperatuur.
Beperkt middelengebruik
De WUR-onderzoekers geven aan dat ze kozen voor drie meeldauwtolerante rassen om het middelengebruik te beperken. Doel was 20 tot 25 minder middelen ten opzichte van een standaard inzet te gebruiken. Daarnaast is silicium toegevoegd aan de voeding om planten weerbaar te maken tegen echte meeldauw.
Ondanks het preventieve spuitschema is er toch wat meeldauw in het gewas vonden. WUR koos daarbij met succes voor het chemische middel Reflect. Daarna hebben de onderzoekers de teelt voorgezet met een schema met groene middelen.
Nieuw onderzoek
In een nieuw onderzoek dat 1 oktober is gestart, is gekozen om de plantdichtheid te verlagen naar 2,3 stengels per vierkante meter. Voorwaarde daarbij is dat de belichtingsduur maximaal veertien uur per dag tot zestien uur middenin de winter is. De potentiële productie is op 2,2 kilo per vierkante meter per week geraamd. Dat zijn bijna zes stuks met een streefgewicht van ongeveer 380 gram per stuk.
De productie ligt tot nu toe op het geplande niveau. Hoofdras is Hi-Power, met daarnaast enkele rijen Skyson. Het lichtspectrum is 5 procent blauw, 9 procent groen, 75 procent rood en 11 procent verrood. Beide onderzoeken worden gefinancierd door Kas als Energiebron. Dit is het innovatie- en actieprogramma vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Glastuinbouw Nederland.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota L1382 HDW Compact traktor
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
Pottinger Silo Profi L2 Profimatic
1999, € 14.500
-
John Deere - 6130R AP FH PTO
2021, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %