Geen vogelgriep rondom Zeewolde en in Barneveld

Op de zes pluimveebedrijven in het 3 kilometergebied rond het Flevolandse Zeewolde is geen vogelgriep aangetoond. Ook het contactbedrijf in het Gelderse Barneveld dat preventief is geruimd, is niet besmet met het vogelgriepvirus, meldt Avined. De organisatie zet de regels in 10 kilometergebieden op een rij.

Geen+vogelgriep+rondom+Zeewolde+en+in+Barneveld
© Nieuwe Oogst

De afvoer van eieren uit de 10 kilometergebieden rond het Noord-Hollandse Grootschermer en Zeewolde moet verlopen via een Nederlands aangewezen pakstation of aangewezen eierverwerker, inclusief een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Er wordt hard gewerkt aan deze aanwijzingen, zodat het transport zo snel mogelijk plaats kan vinden. Hierover volgt zo spoedig mogelijk meer informatie.

Voor het verplaatsen van opfok (groot)ouderdieren of opfokleghennen geldt een termijn van twee weken na de laatste uitbraak in het gebied, voordat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontheffingen kan verlenen. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Naar verwachting kunnen in het gebied rond Zeewolde vanaf 9 november ontheffingen worden afgegeven door de NVWA voor het verplaatsen van opfok (groot)ouderdieren of opfokleghennen. Rond Grootschermer duurt dat tot minimaal 13 november.


Het is van belang om tijdig te starten met de procedure van het verplaatsen van fokdieren, evenals voor de afvoer van broedeieren. Ook dit is mogelijk vanaf twee weken na de bevestiging van de besmetting. Tot die tijd is de mogelijkheid geboden om deze af te voeren naar de industrie via een aangewezen ei- en verwerkingsbedrijf. Deze aanwijzing volgt spoedig. Voor het afvoeren van broedeieren in het gebied Zeewolde kunnen naar verwachting vanaf 9 november ontheffingen worden afgegeven door de NVWA. Rond Grootschermer zitten geen moederdierbedrijven.


Bezoekersregeling

Voor commerciële pluimveebedrijven in Nederland is de bezoekersregeling niet gewijzigd. Dat betekent dat bezoek alleen mogelijk is onder voorwaarden, waaronder het gebruik van een hygiëneprotocol voor bezoekers en een bezoekersregistratie. In de beperkingsgebieden rond Grootschermer en Zeewolde geldt een bezoekersverbod. Alleen indien noodzakelijk vanwege dierenwelzijn, volksgezondheid of veterinair is bezoek in dat gebied onder strenge voorwaarden mogelijk.

Het risico op vogelgriepvirus in Nederland is nu gewijzigd naar hoog. Ook in Europa is het vogelgriepvirus volop aanwezig. Er zijn meerdere uitbraken op pluimveebedrijven van of vondsten van besmette wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep gemeld. Dit geldt onder voor Duitsland, Denemarken en Zweden. Het Duitse Friedrich Loeffler Institut – Duits nationaal instituut voor diergezondheid – heeft het risico van verspreiding van hoogpathogene vogelgriep H5 bij wilde vogels en overdracht naar pluimvee voor Duitsland als 'hoog' beoordeeld.

Een goede bioveiligheidsstatus is van groot belang om het risico op insleep van vogelgriep te verkleinen. Avined roept eenieder op scherp te blijven en alle juiste biosecuritymaatregelen te nemen. Vul bijvoorbeeld eens de vernieuwde Avined-hygiënescan in. Naast een goede bioveiligheidsstatus is het belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties. En vergeet niet de meldplicht voor vogelgriep, stelt Avined.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)




Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
  • Donderdag
    10° / 5°
    75 %
Meer weer