Sjaak van der Tak: 'Niet eenzijdig focussen op onteigening'
'Met onteigening organiseert het nieuwe kabinet zijn eigen boerenverzet', stelt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak. Hij reageert hiermee op berichtgeving van de NOS dat de formerende partijen gedwongen opkoop als reële optie zien voor het oplossen van de stikstofcrisis.
'De stikstofproblematiek los je absoluut niet op door eenzijdig te focussen op onteigening. Zeker niet met oog op de gebiedsprocessen met onze boeren. Geef die een kans', zegt Van der Tak. 'Met een gedwongen opkoop van boerenbedrijven gaat het nieuwe kabinet geen tijdwinst boeken', waarschuwt de LTO-voorzitter.
'Als onteigening de inzet is, dan zit men niet op de goede route en organiseert de nieuwe coalitie haar eigen verzet. Boeren zullen dan, gesteund door LTO, juridisch alles uit de kan halen, met jarenlange vertraging tot gevolg', verzekert hij.
Die vertraging is volgens Van der Tak niet nodig, noch gewenst. Hij betwijfelt daarom of het nieuwe kabinet voor een onteigeningsspoor zal kiezen. 'Ik ben ervan overtuigd dat de aanstaande coalitiepartijen dan ook andere stappen gaan nemen dan de berichtgeving aangeeft. Er zijn voorstellen van boeren, ondernemers- en natuurorganisaties. Die werken uitnodigend met focus op innovatie, extensivering, vrijwillig verplaatsen en vrijwillig uitkopen. Het genoemde budget van meer dan 20 miljard euro is daar absoluut voor nodig.'
Geen harde eis
De NOS meldt donderdagavond dat er in de formatiegesprekken een akkoord op handen is over de aanpak van de stikstofcrisis. Partijen zouden bereid zijn te bewegen. Voor D66 zou een halvering van de veestapel geen harde eis meer zijn, het CDA is niet langer gekant tegen onteigening.
Dat laatste vraagt wel om nuancering. Helemaal nieuw is dat standpunt namelijk niet. CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft onteigening eerder genoemd als laatste redmiddel voor enkele ingewikkelde situaties. Dat standpunt herhaalt hij nu tegen de NOS. Op Twitter laat Boswijk weten dat de berichtgeving veel reacties losmaakt.
Er zijn de afgelopen maanden momenten geweest dat ik mezelf bijna een boer voelde. Er wordt meer over mij gepraat dan met mij. Hele conclusies getrokken op basis van halve informatie.
— Derk Boswijk (@DerkBoswijk) October 28, 2021
Reactie inzake NOS rapportage die hieronder staat. 1/2#CDA pic.twitter.com/BZxVoogCg0
Geen wetgeving nodig
Een nieuw kabinet hoeft overigens geen nieuwe wetgeving te maken om onteigening mogelijk te maken. Het wordt al toegepast bij onder meer wegenaanleg, bouwprojecten en de uitbreiding van natuurgebieden. Veel boeren hebben dat al kunnen ondervinden.
Dat onteigeningsprocedures niet altijd slagen, bleek deze week bij de Raad van State. Die veegde een aanvraag in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard van tafel. De Raad oordeelde dat het extensieve bedrijf van de desbetreffende boerin ondanks natuuruitbreiding in het gebied kan blijven bestaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota BX 231 compact traktor tuinbouw traktor
Gebruikt, € 14.000
-
Kverneland Ploeg 150B (LH) #24133
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF10601TO
Gebruikt, P.O.A.
-
ST1620
Gebruikt, € 2.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 13°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %