Vertical farming staat voor grote uitdagingen

Vertical farming heeft grote mogelijkheden om onderdeel te zijn van het toekomstige mondiale voedselsysteem. Maar er zijn wel uitdagingen voor deze nog jonge vorm van landbouw. Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan en geen enkele vertical farm is hetzelfde. Dit maakt het opschalen van de teelt lastig.

Vertical+farming+staat+voor+grote+uitdagingen
© Gerard-Jan Vlekke

Met het oog op de sterk stijgende wereldbevolking is er grote behoefte aan vernieuwende landbouwmethoden om de productie van voedsel per vierkante meter sterk op te voeren. Ook de groei van steden, de verschuiving naar lokale productie en de klimaatproblemen waar we dagelijks mee te maken hebben vragen om oplossingen.

Een belangrijke ontwikkeling hierin is het verticaal telen van producten in een gesloten, volledig geconditioneerde omgeving met een hoog lichtniveau. De gewassen worden in meer lagen boven elkaar geteeld met minimaal ruimtegebruik en zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Wageningen University & Research (WUR) en Delphy Improvement Centre openden op 1 oktober de nieuwe onderzoeksfaciliteiten voor het fieldlab vertical farming op het Horti Science Park in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Zowel online als fysiek konden geïnteresseerden de opening meemaken. Managing director Jolanda Heistek van Greenport West-Holland is enthousiast over de nieuwe aanwinst. 'Dit wordt het hightechcluster voor het voeden en vergroenen van de wereld.'

Dit wordt het hightechcluster voor het voeden van de wereld

Jolanda Heistek, managing director van Greenport West-Holland

Nederland is voorloper in indoor farming en betrekt verschillende bedrijven in het fieldlab. Zo wordt samen met Signify gewerkt aan ledlichtrecepten en wordt de inbreng van de overheid, provincie en andere belanghebbende partijen gebruikt. 'De samenwerking tussen verschillende kennisinstellingen en bedrijven is een van de belangrijkste kenmerken van dit fieldlab', zegt Heistek.

Om voorloper te blijven is het volgens Sjaak Bakker van de WUR-businessunit Glastuinbouw belangrijk om nieuwe kennis te blijven ontwikkelen. 'Wat is mogelijk in een vertical farm en hoe kan de kennis die wij hier opdoen uiteindelijk worden meegenomen in een groter commercieel systeem?'


'Hardware niet het belangrijkst'

Veel grootschalige vertical farms zijn gebaseerd op hardware en dat is volgens managing director Aad van den Berg van Delphy Improvement Centre niet het belangrijkst. 'Natuurlijk moeten we onze 'knowhow' over het runnen van een vertical farm up-to-date houden, maar we moeten de kennis over de plant daarbij niet uit het oog verliezen.' Ook Bakker beaamt dat de eigenschappen van de plant centraal moeten staan in een vertical farm.


WUR en Delphy openden op vrijdag 1 oktober de nieuwe onderzoeksfaciliteiten voor het fieldlab vertical farming.
WUR en Delphy openden op vrijdag 1 oktober de nieuwe onderzoeksfaciliteiten voor het fieldlab vertical farming. © Gerard-Jan Vlekke van Fotostudio G.j. Vlekke

In het fieldlab wordt ook onderzoek gedaan naar de meerwaarde van vertical farming voor consumenten en marktpartijen, zoals retail en horeca. De tendens naar lokaal en jaarrond telen heeft een positieve invloed op de aantrekkelijkheid van deze nieuwe vorm van landbouw.

'Consumenten zijn steeds meer op zoek naar lokale producten en voor inkopers van voedsel is het belangrijk dat producten jaarrond beschikbaar zijn', licht marktonderzoeker Gemma Tacken van Wageningen Economic Research toe.


Meerwaarde uitdragen

Voor consumenten is de meerwaarde van vertical farming nog onduidelijk. Wat is het verschil met biologische en reguliere landbouw? Zijn de producten wel natuurlijk? Dit moet volgens Tacken beter worden uitgedragen om vertical farming in de kijker te spelen.

De potentiële opbrengsten in een vertical farm zijn hoog, bleek tijdens de opening van het fieldlab. Ook is de kwaliteit optimaal te sturen en veel hulpbronnen worden duurzamer gebruikt dan meer traditionele vormen van land- en tuinbouw. Toch ontbreken er nog harde cijfers over de te behalen resultaten in een vertical farm, omdat deze per locatie verschillen. Dit is toe te schrijven aan de complexe interactie tussen het micro- en macroklimaat rondom het gewas.


Tijdens Greentech Live & Online op 29 september in RAI Amsterdam ging vertical farmingspecialist Lisanne Meulendijks van Delphy hier dieper op in. 'Niet alleen het klimaat direct rondom het gewas speelt een grote rol, ook het kamerklimaat is van invloed op de groeiomstandigheden.'

Onderzoekers van Delphy keken in twee verschillende proeven met dezelfde omstandigheden hoe de resultaten zo verschillend konden zijn. 'Het gewas zelf heeft ook invloed op het klimaat in de kamer. Het transpireert water van de bladeren, waardoor de lucht koelt en luchtvochtigheid toeneemt. Het is zaak de interactie tussen het micro- en macroklimaat te begrijpen', aldus Meulendijks.


Andere energiebalans

Meulendijks merkt op dat de energiebalans in een vertical farm heel anders is dan in een kas. Het gewas wordt voorzien van andere stralingsenergie. Ook de luchtstroom binnen de gesloten omgeving verschilt. 'Het is van belang een homogene luchtstroom te creëren boven het gewas', licht ze toe.

Het opschalen van de teelt in een vertical farm staat voor veel uitdagingen. De komende jaren zullen WUR en Delphy de nieuwe onderzoeksfaciliteiten gebruiken om meer te kijken naar plantfysiologie, klimaat en omgeving en de nutritionele waarde van planten.


'Vertical farming moet interesse wekken van studenten'

In het fieldlab vertical farming worden meerdere activiteiten belicht. Onderdeel van daarvan is het ontwikkelen van opleidingsprogramma's op het gebied van vertical farming. 'We verzamelen kennis van over de hele wereld en verwerken die in educatieve programma's gebaseerd op specifieke doelgroepen', legt onderzoeker Jan-Willem Donkers van Hogeschool Inholland uit. Het leermateriaal wordt ingedeeld op niveau en content. Donkers: 'Zo kun je denken aan kennis op basis-, gemiddeld en gevorderd niveau in de onderzoeksgebieden plant, techniek en markt.' Voor de ondernemers in de sector worden leerarrangementen en trainingen opgezet. De uitvoering vindt grotendeels plaats vanuit het World Horti Centre in Naaldwijk. Dit centrum wordt de centrale educatiebron van Zuid-Holland. Hogeschool Inholland draagt zorg voor het borgen van de laatste stand van de techniek en kennis van vertical farming in het reguliere (beroeps)onderwijs. 'We willen ook de interesse in deze manier van telen aanwakkeren bij studenten. Dat kan door specifieke programma's te ontwikkelen die volledig zijn afgestemd op de behoeften van de student', meldt Donkers. Ook binnen deze activiteit is samenwerking tussen kennisinstellingen, hogescholen en bedrijven belangrijk. 'Alleen op deze manier is de uitwerking van opleidingsprogramma's te realiseren', verklaart Donkers. De onderzoeker ziet de noodzaak van het onderwijs over vertical farming. 'We vinden lokaal geproduceerd voedsel steeds belangrijker en moeten daarom investeren in andere teeltsystemen. Dit vereist nieuwe professionals. Het levert bovendien weer banen op in de sector.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer