Limburgse boeren en tuinders voeren middelen af via bezemactie

Met een bezemactie kunnen Limburgse agrarisch ondernemers verantwoord en kosteloos restanten van gewasbeschermingsmiddelen afvoeren. Dit is de laatste keer dat zo'n bezemactie wordt uitgevoerd.

Limburgse+boeren+en+tuinders+voeren+middelen+af+via+bezemactie
© Nieuwe Oogst

Een goede afvoer en verwerking van lege verpakkingen en restanten van gewasbeschermingsmiddelen heeft hoge prioriteit voor veel agrariërs, weet Guido Schriever, projectleider Bodem en Water bij de LLTB. 'Als agrarische sector willen we verantwoord produceren, met oog voor milieu en omgeving. En dat houdt onder meer in dat afvalstromen op een goede manier moeten worden afgevoerd en verwerkt.'

Wanneer restanten van gewasbeschermingsmiddelen ergens blijven liggen, bestaat het risico dat ze terechtkomen in het grond- en oppervlaktewater. 'En dat willen we als sector koste wat het kost voorkomen', zegt Schriever.


Middelen kosteloos inleveren

In Limburg kunnen agrarisch ondernemers zich tot 24 oktober online aanmelden om restanten van gewasbeschermingsmiddelen kosteloos in te leveren. De actie richt zich op ondernemers in de akkerbouw, bollenteelt, boomteelt, fruitteelt, glastuinbouw, loonwerk en veehouderij. Ook hobbyboeren en gestopte agrariërs kunnen restanten aanbieden.

Na een bezoek van een gewasbeschermingsadviseur kunnen de ondernemers hun restanten op vaste tijden naar een van de veertien inzamelpunten in de provincie brengen. De actie in opdracht van de provincie Limburg, Waterschap Limburg en Waterleidingmaatschappij Limburg wordt uitgevoerd door CLM Onderzoek & Advies, samen met regionale gewasbeschermingsadviseurs en teeltspecialisten.


Genoeg animo

CLM-projectleider Bas Tinhout ziet duidelijk een behoefte: 'Tijdens de eerste Limburgse actie in 2018 waren er bijna 700 aanmeldingen, maar toen was er nog niet eerder zo'n actie geweest. Dit jaar hebben we al 315 aanmeldingen ontvangen.'

Volgens Tinhout zijn de laatste jaren veel gewasbeschermingsmiddelen vervallen en hebben middelen een steeds kortere opgebruiktermijn. Ook zijn er behoorlijk wat stoppende ondernemers.

Schriever vindt het goed dat alle betrokken partijen, samen met LTO Nederland, kijken hoe gewasbeschermingsrestanten in de toekomst structureel en verantwoord kunnen worden afgevoerd. 'Dat is in het belang van de sector, omdat we daarmee onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. En niet onbelangrijk: het levert boeren gemak en rust op.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer