WUR: juiste rassenkeuze wordt steeds belangrijker
De keuze voor het goede ras en de juiste groenbemester is belangrijk voor het inperken van het besmettingsrisico door plantparasitaire aaltjes. Dit zeiden WUR-onderzoekers Johnny Visser en Marie Wesselink tijdens de plant- en bodemgezondheidsdag in het Limburgse Vredepeel.
'De aaltjes bepalen eigenlijk het bouwplan van de teler. In deze regio moeten akkerbouwers vooral rekening houden met trichodoride-aaltjes, Pratylenchus penetrans, en Meloidogyne chitwoodi. Daarom wordt hier vaak het aardappelras Fontane geteeld, dat kan goed als je last hebt van chitwoodi', legt Visser uit.
Namens coöperatie Agrifirm was onderzoeker Thea van Beers aanwezig om toelichting te geven over een duurzame lelieteelt. 'Dit gewas wordt veel op huurland in zandgebieden geteeld. Het liefst op percelen waar nooit lelies hebben gestaan. Het zou mooi zijn om deze teelt in een akkerbouwrotatie mee te nemen.'
Agrifirm hoopt met onderzoek te ontdekken in welk bouwplan lelies het beste passen. 'Het voordeel van lelies is dat ze geen chitwoodi-aaltjes vermeerderen. Wel hebben ze last van pratylenchus-aaltjes en verticilliumschimmels', weet Van Beers.
Niet vertrouwen op resistenties
Onderzoeker Geert Kessel van WUR en directeur Jan-Willem van Roessel van kennis- en onderzoekscentrum IRS vertellen over de rassenkeuze van gewassen. Bij aardappelen heeft WUR gekozen voor Fontane en Cammeo. Beide rassen scoren hoog op phytophthoraresistentie. In de uien is gekozen voor het meeldauwresistente ras Hylander.
'Toch kun je niet helemaal op de resistenties vertrouwen', zegt Kessel. 'Vorig jaar hebben de resistenties het wel gered, dit seizoen niet. We hebben aantastingen gezien van phytophthora en valse meeldauw.'
'Met resistentiegenen moet je voorzichtig omgaan', vervolgt de WUR-onderzoeker. 'Dat is het gereedschap waar je de toekomst mee in moet. Als je schimmels iedere keer de kans geeft zich aan te passen aan de genen, ben je snel terug bij af en moet je ingrijpen. Een resistentie introduceren betekent niet dat je niet meer hoeft te spuiten.'
Bietenras redt het nog niet
Van Rossel geeft aan dat het suikerbietenras Annamartha KWS met een 8,5 als resistentiecijfer het nog niet redt. 'Er komt beter materiaal, maar dat kan niet tegen alles beschermen. Nieuwere rassen hebben een hoge score tegen cercospora, maar je moet alsnog de andere bladschimmels bestrijden. Sommige zijn zelfs minder bestand tegen andere bladschimmels', waarschuwt de IRS-directeur.
'Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet. Als er op termijn minder middelen zijn, zul je ook andere alternatieven moeten aangrijpen om de ziektes te bestrijden.' Van Rossel benadrukt daarom dat telers zuinig moeten zijn met bespuitingen. 'Kijk goed naar het weer, het ras en de voorgeschiedenis en bepaal het ideale spuitmoment.'
De plant- en bodemgezondheidsdag van 16 september stond in het teken van Intergrated Crop Management. Dit is de aanpak waarin bodembeheer en gewasbescherming in samenhang worden bekeken. De bijeenkomst werd georganiseerd door Wageningen University & Research (WUR) en de Brancheorganisatie Akkerbouw.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Juwel 8
2011, P.O.A.
-
Overige Tractor OVERIGE TRACTOREN (LH) #162198
Gebruikt, € 6.000
-
Pottinger Silo Profi L2 Profimatic
1999, € 14.500
-
John Deere Tractor 5067E (BV) #159234
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %