Uienoogst met fertigatie ook in nat jaar beter

Ook in een nat jaar is de opbrengst van fertigatie ten opzichte van conventionele beregening in de uienteelt een stuk hoger. Dat blijkt uit een proef die groeispecialist Van Iperen dit jaar uitvoerde op proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Uienoogst+met+fertigatie+ook+in+nat+jaar+beter
© Van Iperen

Bij fertigatie worden naast water ook meststoffen meegegeven via druppelslangen. Het opbrengstverschil van de eerste resultaten van de proeven zijn veelbelovend.

De meeropbrengst van het fertigatie-object tegenover het boomberegeningsobject is 11 ton per hectare. In de fertigatieproef is de oogst 66.867 kilo per hectare. Bij boomberegening met korrel- en bladbemesting is de opbrengst 55.471 kilo. Ook in het gewicht van de uien van 60 millimeter opwaarts zit een significant verschil: 17.442 kilo per hectare met fertigatie ten opzichte van 3.366 kilo met boomberegening.


Watergift geminimaliseerd

Bij het fertigatieobject groeien de uien in vijf rijen op bedden van 1,50 meter breed. In de buitenste twee rijen liggen de slangen. 'Omdat we dit jaar te maken hadden met natte omstandigheden, is de watergift in deze proef geminimaliseerd', zegt teeltadviseur Mikey Akkermans van Van Iperen op de Uiendag, 26 augustus in Colijnsplaat.

In droge periode in juli zagen telers potentie in fertigatie

Teeltadviseur Mikey Akkermans van Van Iperen

Doordat minder vocht aanwezig is, neemt de concentratie van de meststoffen toe, waardoor het zoutgehalte (EC) van het water oploopt. De verwachting is dat het gewas dan de mineralen beter opneemt, wat zorgt voor betere groei. Het verschil bij uien van 60 millimeter opwaarts is dan ook een stuk groter.'


Goede ervaringen

'Akkerbouwers die aan de slag zijn gegaan met fertigatie hebben er goede ervaringen mee', vervolgt Akkermans. 'Er zitten ook telers bij die zich afvroegen of ze de slangen voor niets hadden gelegd dit jaar. Maar in juli was er een korte droogteperiode en zagen ze opeens potentie in fertigatie, want de uien trokken bij. Dat komt waarschijnlijk door de meegegeven meststoffen.'

Verder lagen er nog drie andere objecten bij de Rusthoeve. Zo was er een fertigatieproef met dezelfde opzet als het besproken object, maar dan met een hogere watergift. Daardoor was de concentratie van de meststoffen lager. Desondanks lag de opbrengst nog 5 ton hoger dan bij boomberegening.


Vier rijen

Ook lag er een proef met vier rijen uien op bedden van 1,50 meter. 'Vorig jaar bleef de middelste rij wat achter omdat daar geen slang in de buurt ligt', legt Akkermans uit. 'We zijn dit jaar met vier rijen gaan experimenteren zodat de meststoffen gelijkmatiger worden verdeeld.'

De oogst is 3 ton minder dan bij vijf rijen, al denkt Akkermans dat in dit object meer potentie zit. 'Mogelijk op bedden van 2,25 meter breed met acht rijen en vier slangen, of vier breedwerpig gezaaide rijen op een bed van 1,50 meter.'


Bladmeststoffen

Daarnaast is geëxperimenteerd met bladmeststoffen. Dat is toegevoegd aan de proef met fertigatie in 5 rijen om te onderzoeken of de kleur van de uien verbetert. 'Dat valt tot nu wat tegen', stelt Akkermans. De oogst is slechts 658 kilo meer dan de controlerij met fertigatie zonder bladmeststoffen. Het object heeft wel 6 ton meer opbrengst dan boomberegening.

De verschillen zijn tot nu toe wat minder groot dan in 2020, een extreem droog jaar. Toen waren de uiteindelijke opbrengsten 77 ton per hectare bij fertigatie, 66,5 ton bij irrigatie, 55,5 ton bij boomberegening en 40 ton bij onbehandeld.

Ook werd de kwaliteit beoordeeld. De bollen in de fertigatieproef waren gelijkmatiger, vertoonden bijna geen ziekteverschijnselen en hadden een betere bewaarbaarheid. Irrigatie scoorde het hoogst wat betreft hardheid (4,99). Daarna volgde fertigatie (5,08), beregening (5,23) en onbehandeld (5,41).


Rendement fertigatie berekenen over meerdere jaren

Het rendement van fertigatie tegenover boomberegening is goed te berekenen. 'Dat is afhankelijk van de uienprijs en je moet het niet in een jaar willen afschrijven', zegt Van Iperen-adviseur Mikey Akkermans. 'Vorig jaar kon je de investering met een flinke meeropbrengst in één keer terugverdienen met een prijs van 15 tot 20 cent. De prijs is nu circa 6 cent, dan ga je met de meeropbrengst net wel of net niet uit de kosten komen.' Aanleg van een fertigatiesysteem kost 1.200 tot 1.800 euro per hectare per jaar, mits minimaal 10 hectare wordt aangelegd en het in tien jaar wordt afgeschreven. 'Maar je moet hiervan nog wel de beregeningskosten aftrekken, al waren die dit jaar niet hoog', aldus Akkermans.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer