Inagro: goede gps-ontvangst essentieel bij autonome veldrobot
Om korte stilstanden van een autonome veldrobot te vermijden, is een goede gps-ontvangst essentieel. Zodra het signaal even wegvalt, stopt de robot.
Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro meldt de eerste ervaringen met een autonome veldrobot. Het gaat om een Dino-schoffelrobot van het Franse merk Naïo Technogies, die door Abemec is geleverd. De robot is ingezet in de gewassen prei, rode biet en sla.
Inagro wil graag ervaring opdoen om telers te kunnen adviseren. Op het biologische deel legden onderzoekers daarom dit jaar enkele teelten aan met de mogelijkheid om te schoffelen met een veldrobot. Mechanische onkruidbestrijding wint aan belang nu het gebruik van chemische middelen vaker onder druk staat.
De Dino-robot is uitgerust met een gps van Septentrio en heeft een Garford-camera voor gewasherkenning. De robot kan worden uitgerust met de juiste werktuigen, zoals schoffelbladen, schoffelborstels, egtanden en vingerwieders. Hij kan zo in diverse teelten schoffelen.
Natte omstandigheden
Inagro experimenteerde in een groter veld biologische prei, veldjes rode biet en veldjes sla. De Dino-robot kwam een eerste keer naar België tijdens de biovelddag op 24 juni. De veldomstandigheden waren die dag vrij nat en door problemen met het gps-correctiesignaal kon er niet worden geschoffeld. Uiteindelijk schoffelde Inagro een eerste keer op 9 juli onder te natte omstandigheden.
In sla werd in elke rij heen en terug geschoffeld. Ondanks de diepere plantsporen kon de robot in de rij behoorlijk wat onkruid verwijderen. Aan de meeste bleef wel een aardige kluit aarde vasthangen. Met de regen van de dagen nadien was hergroei onvermijdelijk.
De rijen rode bieten waren niet helemaal rechtlijnig gezaaid. Toch stelden de onderzoekers vast dat de camera de rijen goed kon volgen en bijgevolg de schoffelbalk correct bijstuurde om tussen de rijen in te blijven. Het gaf een bevredigende indruk.
Preiplanten sneuvelden
Bij prei werden de rijen per twee geschoffeld. Hier bleek dat de rijafstand van 70 centimeter vrij breed was om door de camera als twee gewasrijen te worden herkend. Voor een betere herkenning zou de Garford-camera hoger moeten worden gemonteerd. De aanwezigheid van aardappelopslag zorgde voor problemen waardoor lokaal enkele preiplanten sneuvelden.
Volgend jaar test Inagro nog meer met dezelfde robot. 'Wat we alvast meenemen in de aanleg van de proefveldjes, is dat deze bij voorkeur aangelegd worden met gps en dat ze vlak moeten liggen', meldt het onderzoeksinstituut. Abemec gaat de aansturing vanuit de camera optimaliseren. Daarmee hoopt Inagro stappen voorwaarts te zetten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro TIMECUTTER MX 4275-T
Nieuw, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
Stiga PARK 300
Nieuw, P.O.A.
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %