'Tijd voor onderzoekscommissie emissiearme stallen'
Eerder deze maand verscheen wederom een rapport over niet werkende emissiearme stalsystemen. Deze keer zijn het de emissiebeperkende vloeren in de melkveehouderij die in de praktijk niet waarmaken wat bij aankoop is beloofd.
In de varkenshouderij werden we hier ook al eens mee geconfronteerd. Luchtwassers die in de praktijk niet het rendement halen dat er door de overheid aan was toegekend. Onze varkenshouders hebben fors geïnvesteerd in de bij wet voorgeschreven luchtwassers. Wasrendementen tussen de 70 en 90 procent waren haalbaar.
Deze technieken zouden de varkenshouderij helpen snel emissiearm te worden. Echter, eenmaal draaiende vielen de rendementen tegen. Er werd onderzoek gedaan, nota bene door dezelfde partijen die betrokken waren bij de ontwikkeling. Ook zij stelden vast: luchtwassers halen niet de rendementen zoals vastgesteld door de wetgever. Binnen no time draaide het ministerie van IenW de rendementen terug en zaten boeren met de gebakken peren. Tot op de dag van vandaag. Hetzelfde zien we nu gebeuren bij de emissiearme vloeren in de melkveehouderij.
Demissionair minister Schouten houdt de sector voor dat er nog geen man overboord is. Zij heeft onderzoek uitgezet om te kijken waaraan het ligt. En waar wordt daarbij naar gekeken? Juist, naar het management van boeren, naar het gebruik in de praktijk! De overheid blijkt wederom niet bereid om de eigen handelwijze scherp onder de loep te nemen. Is het niet heel vreemd dat de overheid bepaalt welke emissiearme technieken gebruikt mogen worden? Nadat deze eerst zijn doorgemeten door meetbureaus die door de overheid zijn erkend, volgens een meetprotocol dat door de overheid is voorgeschreven?
De overheid blijkt wederom niet bereid om de eigen handelwijze scherp onder de loep te nemen
Al jarenlang is er kritiek op de ondoorzichtige werkwijze rond het vaststellen van emissiefactoren voor stalsystemen, waarbij meetrapporten vaak niet openbaar zijn. En waar niet transparant wordt gewerkt, waar mensen meerdere petten op hebben en waar het toetsen van het eigen werk heel normaal is.
Het lijkt een vast patroon in het stikstofdossier: overheden en gelieerde onderzoekers vegen voortdurend hun eigen straatje schoon en laten hun rommel achter op het boerenerf. Om vervolgens doodleuk maatregelen te nemen tegen de rommel op het boerenerf. Het wordt tijd voor een onafhankelijke onderzoekscommissie, die het werk rondom de Regeling Ammoniak en Veehouderij grondig doorlicht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
Strautmann HK 3 Plus
Gebruikt, € 750
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
Krone 243CV achtermaaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %