Robuust aardappelras moet zich nu bewijzen

Voor biologische aardappeltelers is het spannend of hun resistente aardappelrassen voldoende weerstand bieden tegen de hoge sporendruk van phytophthora. 'Het is het jaar van de waarheid', stelt Jan-Eric Geersing van Geersing Potato Specialist.

Robuust+aardappelras+moet+zich+nu+bewijzen
© Johan Wissink

'Na drie droge seizoenen staat alles weer op scherp en zien we de impact van een hoge phytophthoradruk op de teelt van bio-aardappelen. De robuuste rassen moeten zich nu bewijzen', aldus Geersing.

Geersing houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe aardappelrassen. Een aantal rassen waarvan hij pootgoed verkoopt, zijn opgenomen op de demovelden die zijn aangelegd in het kader van het convenant 'Versnelde introductie robuuste aardappelen'.


Robuuste rassen aangetast

Op deze velden en in de praktijk ziet Geersing dat enkele robuuste rassen toch aangetast raken. 'Van onze eigen rassen doen met name Cammeo en Passion het goed. Dit zijn rassen met een versterkte resistentie dankzij helpergenen of een dubbele resistentie. Een ras als Tentation, met enkel een kaal resistentiegen, heeft het moeilijker. Die is eigenlijk vooral geschikt voor teelt in een gebied met weinig sporendruk.'

Biologische akkerbouwer Henk Klompe in Biddinghuizen is namens telersvereniging Bdeko betrokken bij de demovelden met robuuste rassen. Hij meldt, net als Geersing, dat de eerste rassen na het natte voorjaar met veel phytophthora-infecties nu door de mand vallen. 'Vooral de rassen die vanwege hun vroegheid zijn aangemerkt als robuust, laten het nu afweten. Dit zijn rassen zonder ingekruiste resistentie.'


Gewas snel afbranden

Op zijn eigen bedrijf teelt Klompe alleen nog resistente aardappelen. Hij vertelt dat hij nu regelmatig rond gaat om te kijken of hij phytophthoravlekken in het loof vindt. 'Tot dusver ben ik in één ras één zieke plant tegengekomen, die heb ik verwijderd. Maar als de aantasting snel toeneemt, zal ik snel het gewas moeten afbranden.'


De werkwijze van Klompe sluit aan op het advies dat Bionext heeft verspreid onder telers van bio-aardappelen vanwege kans op besmetting van resistente rassen. De ketenorganisatie wijst erop dat resistentie geen absolute garantie biedt en dat er altijd het gevaar is van doorbraak van kostbare resistentiegenen.

Bionext raadt telers aan om phytophthora-aantastingen in robuuste rassen te melden bij hun handelshuis en om bij sporulatie van de schimmel een aardappelgewas het liefst binnen 24 uur te branden. Tot slot herinnert Bionext de telers eraan dat het gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel niet is toegestaan en dat Skal toeziet op de naleving hiervan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer