WUR: patent op veredeling kan zinvol zijn voor landbouw
Patent op basis van innovatieve plantenveredeling kan volgens Wageningen University & Research (WUR) bijdragen aan verduurzaming van de landbouw.
Bescherming van intellectueel eigendom van veredelaars kan worden gebruikt om zeker te stellen dat gewassen worden geteeld volgens goede landbouwpraktijk. Zo kan het leiden tot een duurzamere voedselproductie, betogen onderzoekers van WUR.
Het debat rond patenten op planteigenschappen richt zich momenteel vooral op de risico’s van monopolies van grote multinationals en de mogelijk nadelige effecten daarvan op voedselsystemen. Dit debat kan zinvol worden verbreed naar de kansen om agroketens te verduurzamen.
Machtspositie
In een recent gepubliceerd verslag in Agronomy houden WUR-onderzoekers zich bezig met de verenigbaarheid van systemen om het intellectueel eigendom van veredelaars te beschermen en de landbouw te verduurzamen. Het debat rond voor- en nadelen van innovatieve veredelingstechnieken richt zich nu onder andere op de vrees dat multinationals patenten kunnen misbruiken om een machtspositie op te bouwen.
De auteurs stellen dat een brede toegang tot nieuwe technologieën en kennis moet worden gewaarborgd. Tegelijkertijd pleiten zij ervoor om binnen het debat ook te kijken naar de kansen die intellectueel eigendom van innovatieve veredelingstechnieken kan bieden in het verduurzamen van de landbouw.
Weerbaarheid gewas
Intellectueel eigendom bestaat in verschillende vormen, van kwekersrecht of patenten op rassen tot merknamen en contractteelt. WUR-onderzoekers laten zien dat je deze systemen, die zijn opgezet om als veredelaar gedane investeringen te kunnen terugverdienen, ook kunt inzetten om toe te zien dat rassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen zodanig worden geteeld, dat de weerbaarheid niet wordt doorbroken. Dit kan grote voordelen opleveren voor de verduurzaming van de teelt.
De auteurs bespreken voorbeelden van dergelijk gebruik van intellectueel eigendom voor mais die resistent is tegen bepaalde insecten. Net als voor aardappel die resistent is tegen de aardappelziekte phytophthora. In beide voorbeelden hoeft een boer op de lange termijn veel minder te spuiten of is er beduidend minder opbrengstschade.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson Tractor 6718S Dyna-VT trekker (ZND) #31538
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (BV) #48510
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %