Oxfam Novib: supermarkten belonen arbeiders in keten niet
Hoewel grote beursgenoteerde supermarktketens veel meer winst boekten tijdens de eerste acht maanden van de coronacrisis, hebben partners van deze bedrijven zoals boeren daar nauwelijks van geprofiteerd. Dat stelt de ngo Oxfam Novib die keek naar acht grote bedrijven in Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waaronder Ahold Delhaize.
Ook niet-beursgenoteerde supermarktketens als Aldi en Lidl uit Duitsland en Jumbo en Plus uit Nederland werden in het onderzoek meegenomen.
De acht beursgenoteerde supermarktconcerns verhoogden de bonussen voor hun bestuurders en het dividend voor de aandeelhouders met 123 procent, naar aanleiding van de gestegen winsten. Dit schrijft de ngo in een rapport. Die uitbetalingen gingen van rond de 10 miljard dollar naar 22,3 miljard dollar.
Vrijwel geen enkele supermarkt deed iets om het personeel van de toeleveringsketen te ondersteunen in coronatijd. De organisatie keek onder meer naar koffieplantages in Brazilië en de visverwerkende industrie in Thailand. 'Terwijl de retailers bijna alle nettowinst uitkeerden aan aandeelhouders, rapporteren ze niets over enige financiële steun aan arbeiders en boeren in lage- en middeninkomenslanden aan het begin van de toeleveringsketen', meldt Oxfam Novib.
Vrouwenrechten
De ngo stelt dat vooral het vrouwelijke personeel te maken heeft met systematische uitbuiting. Oxfam Novib zegt dat alleen het Britse Tesco en het Duitse Rewe beleid hebben dat is gericht op het verbeteren vrouwenrechten. Aldi en Lidl hebben zo'n beleid aangekondigd, maar nog niet gepubliceerd.
Na gesprekken met Oxfam Novib heeft ook Jumbo aangegeven zich te gaan inzetten om de positie van vrouwen in de leveringsketens te verbeteren. Het Brabantse bedrijf zou onder meer willen zorgen dat de lage lonen in de keten omhooggaan. En Jumbo wil meer transparantie bieden over hoe het handelen van het bedrijf invloed heeft op de productieketens.
Hoogste winst
'Vrouwelijke arbeiders in de toeleveringsketens van supermarkten hebben nog steeds te maken met armoede, uitbuiting en discriminatie. De toeleveringsketens van supermarkten houden deze menselijke ellende in stand, terwijl de meeste supermarkten zelf de ogen hiervoor sluiten. Daar telt alleen de hoogte van de winst die de pandemie oplevert', zegt beleidsadviseur Anouk Franck van Oxfam Novib.
'Het is positief dat Jumbo als eerste Nederlandse supermarkt bereid is belangrijke stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat vrouwenrechten worden gerespecteerd. Albert Heijn, Aldi, Lidl en Plus moeten nu snel volgen', besluit Franck.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 900M
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder Fanex 804 (LH) #30604
Gebruikt, € 13.100
-
T6.180 DC StageV
Gebruikt, € 144.900
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %