Petitie boeren en burgers tegen aanleg stroomkabels Waddenzee
Een bonte coalitie van burgers, eilanders, boswachters, boeren en Waddenliefhebbers hebben dinsdag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer tegen de aanleg van hoogspanningskabels dwars door de Waddenzee, het Nationaal Park Schiermonnikoog en landbouwgrond.
De petitie keert zich tegen de aanleg van het stroomnet dwars door de meest ongerepte natuur van Nederland. Ruim 34.143 ondertekenaars roepen de politiek op het door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gekozen tracé af te wijzen en een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de beschikbare alternatieven.
Lutz Jacobi, oud-Tweede Kamerlid (PvdA) en directeur van de Waddenvereniging stelt dat het stuk werelderfgoed in Nederland 'stelselmatig' onder druk staat. 'Er vindt een enorme stapeling aan economische activiteiten plaats die stuk voor stuk slecht zijn voor de natuur. Dit plan kan anders, wij vragen aan de Kamer om daar bij de minister op aan te dringen.'
Volgens LTO Noord-regiobestuurder Henk Smith heeft het graven van stroomkabels door 35 kilometer vruchtbare landbouwgrond grote gevolgen voor boeren en hun bedrijven. Hij wijst onder meer op verzilting van de grond en plantenziekten. 'Die risico's zijn nauwelijks onderzocht en de gevolgen zijn niet te overzien. Noord-Nederland is de kraamkamer van de aardappelproductie wereldwijd. Door het verstoren van de bodem wordt de toekomst van het pootgoedbedrijf onzeker.'
De aanbieders van de petitie roepen Kamerfracties en de demissionair staatssecretaris van EZK op om onafhankelijk onderzoek te laten doen waarin ook de belangen van natuur, eilanders en boeren serieus worden meegewogen. Onderzoek met het oog op toekomstige ontwikkelingen en de volledige klimaatopgave voor Nederland. Belangrijke en onafhankelijke deskundigheid is nu niet geraadpleegd, de belangen zijn groot, de informatievoorziening is niet transparant en onvolledig, aldus de coalitie van tegenstanders.
Verkenning onvoldoende
In de petitie wordt EZK opgeroepen om te kiezen voor een oplossing die het eiland Schiermonnikoog, de natuur in de Waddenzee en de boeren in Groningen ontziet. De verkenning voor het voorkeurstracé die nu heeft plaatsgevonden zou zwaar onvoldoende zijn. Er zijn alternatieve tracés voorgedragen, met wel draagvlak in de regio en minder schade.
Volgens de aanbieders is er een alternatief aanlandingstracé van de kabel via IJmuiden, ook kan worden gekeken naar samenwerking met andere landen zoals Duitsland. Ook pleiten de actievoerders voor onderzoek naar een 'stopcontact op zee' waarop meerdere windparken kunnen worden aangesloten. Daarnaast vinden ze dat meer moet worden gekeken naar alternatieve energiebronnen zoals waterstof.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
-
Iseki TU155F
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6110 (LH) #26317
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %