IRS: grote variatie tussen percelen in aantallen bladluizen
De verschillen in aantallen groene bladluizen tussen suikerbietenpercelen zijn ontzettend groot, in tegenstelling tot vorig jaar. Grote aantallen zijn er vooral in het zuidwesten van het land, meldt het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland.
Bij enkele percelen wordt de schadedrempel overschreden, terwijl bij omliggende percelen soms niet één groene bladluis wordt gevonden. Het is dus dit jaar nog belangrijker dan vorig jaar om percelen te controleren alvorens een bespuiting uit te voeren, luidt het advies van het IRS.
Op enkele bietenpercelen op het Zeeuwse Tholen/Sint Philipsland en in het Zuid-Hollandse Voorne-Putten is de schadedrempel van groene bladluizen (groene perzik-, sjalotten- en aardappeltopluizen) voor de eerste keer overschreden. Groene luizen kunnen vergelingsziekte overbrengen, wat tot 50 procent schade kan leiden.
Wekelijks controleren
De bladluiswaarschuwingsdienst adviseert telers alert te zijn en hun bietenpercelen wekelijks te controleren op groene bladluizen. Zet insecticiden alleen in als de schadedrempel is overschreden, eerder heeft volgens het IRS geen zin.
De bladluissituatie is heel anders dan in 2020. Toen hadden telers al vroeg in het seizoen te maken met massale vluchten van bladluizen, waardoor op veel percelen de schadedrempels werden overschreden. De luizenvluchten zijn dit jaar veel later en er zijn bovendien minder bladluizen die de percelen invliegen.
Grotere planten
De planten zijn ook groter ten opzichte van 2020. Op veel percelen waar bladluizen worden gevonden, staan de bieten reeds in het acht- tot tienbladstadium, terwijl vorig jaar de planten in het kiemblad- tot tweebladstadium stonden op het moment van de eerste infecties. Bladluizen vermeerderen zich langzamer op oudere planten. De verwachting is dus dat de toenames minder hard zullen gaan dan in 2020.
Bovendien zijn er nu al volop natuurlijke vijanden aanwezig, terwijl dat vorig jaar aan het begin van het seizoen niet zo was. De natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat de luizenpopulaties zich minder snel kunnen opbouwen in het perceel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Husqvarna - R216
2019, € 2.976
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
-
ST1620
Gebruikt, € 2.500
-
Pottinger Ploeg Servo (SB) #25886
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %