Connecting Agri & Food: 'Wantrouwen kost varkenssector geld'
Het ontbreken van vertrouwen tussen de schakels in de keten kost de varkenshouderij grof geld, zegt varkensvleesketenspecialist Peter van Balkom van Connecting Agri & Food. Met de prijzenmonitor wil zijn organisatie bijdragen aan transparantie in de keten en bouwen aan onderling vertrouwen.
Connecting Agri & Food lanceerde eind vorig jaar voor het eerst een prijzenmonitor. De tweede verscheen op 2 april. De prijzenmonitor brengt via grafieken de versvleesprijs in beeld, af boerderij. Net als de gewogen prijs voor onderdelen, de inkoopprijs van de retail en de consumentenprijs. Hetzelfde wordt gepresenteerd voor vleeswaren.
Daarnaast worden de top 10 van het volume vers vlees en die van de consumentenomzet bij vers vlees getoond. Voor vleeswaren gaat het om een top 20. 'Elk deeltje van de keten is goed in het optimaliseren van de eigen schakel. Maar voor een beter verdienmodel moet je niet de schakels, maar de hele keten sterker maken', zegt Van Balkom.
Tekst gaat verder onder kader.De prijzenmonitor varkensvlees brengt de betaalde prijzen van de verschillende schakels in de varkensvleesketen per kwartaal na afloop in beeld. De prijs af boerderij betreft de prijs die de varkenshouder ontvangt per kilo geslacht gewicht. Bij de gewogen gemiddelde prijs van de onderdelen gaat het onder andere om ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het gaat alleen om de binnenlandse afzet. Verder is het verloop van de inkoopprijs voor de supermarkt en de consumentenprijs te zien. De cijfers zijn gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim vijfhonderd geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.
Waar het volgens de varkensvleesketenspecialist om draait, is rendementsverbetering door in de keten vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Hoeveel daarmee kan worden verdiend, geeft Van Balkom niet aan. Hij zegt wel dat het om 'grof geld' gaat.
De basis voor een optimale afstemming in de keten noemt Van Balkom onderling vertrouwen. En de belangrijkste voorwaarde daarvoor is volgens hem transparantie over waar de kosten worden gemaakt en waar de opbrengsten worden gehaald.
'Afspraken maken over een eerlijke prijs, duurzaamheid of volumestromen gaat gewoon makkelijker wanneer sprake is van onderling vertrouwen. De keten optimaliseren vraagt om meer inzicht in en kennis van de dynamiek van elkaars schakels', stelt Van Balkom. 'De prijzenmonitor kan daarbij helpen.'
De specialist van Connecting Agri & Food noemt de monitor een bruikbaar instrument, onder meer voor marktclusters, groepen die nadenken over andere vormen van samenwerking of zoeken naar mogelijkheden voor een meer stabiele prijs binnen hun keten. 'Het gaat erom dat je beter van elkaar weet waar je het over hebt.'
Twintig belangstellenden hebben zich inmiddels gemeld. Daarnaast is er ook interesse in een prijzenmonitor voor pluimvee en een voor aardappelen, groenten en fruit. Als blijkt dat de monitor daadwerkelijk helpt de transparantie in de keten te vergroten, wordt dit instrument zeker uitgerold naar andere sectoren, geeft de varkensvleesketenspecialist aan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Novacat 301AM ED PRO
2023, P.O.A.
-
Niemeyer HR 675-DH
Gebruikt, € 2.500
-
Claas Schudder Volto #558277
Gebruikt, € 5.000
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #18589
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %