DLV Advies: 'Te veel eiwit in rantsoen voor stikstofvoordeel BEX'

Melkveehouders voeren nog steeds relatief te veel eiwit. Daardoor is er over het afgelopen jaar gemiddeld geen of nauwelijks sprake van een stikstofvoordeel via de BEX. Voor wat betreft fosfaat wordt het voordeel met bedrijfsspecifieke excretie (BEX) juist elk jaar groter.

DLV+Advies%3A+%27Te+veel+eiwit+in+rantsoen+voor+stikstofvoordeel+BEX%27
© Han Reindsen

Dat meldt Koen Peters, Adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies, naar aanleiding van de eerste uitkomsten van de afgesloten KringloopWijzers. Daaruit blijkt dat het gehalte ruw eiwit in het totale rantsoen gemiddeld op 164 gram per kilo droge stof zit.

Daarmee speel je volgens hem net quitte qua stikstof. 'Om een stikstofvoordeel te behalen met de BEX, zou het ruweiwitgehalte in het rantsoen richting de 155 moeten.' Peters ziet wel verschillen tussen de bedrijven. Het stikstofvoordeel dan wel -nadeel varieert van – 14 procent tot + 10 procent stikstof.


Fosfaatvoordeel

Omdat het fosforgehalte in het krachtvoer de afgelopen jaren steeds verder is verlaagd, is het fosfaatvoordeel in de BEX opgelopen tot circa 21 procent. De ruimte die dat oplevert, zouden boeren kunnen gebruiken om compost of eventueel schuimaarde aan te wenden, geeft de DLV-specialist aan. 'En de mestverwerking wordt ook afgerekend op basis van fosfaat. Daardoor dalen die verwerkingskosten.'

Overigens zijn met ingang van dit jaar de fosforgehaltes in krachtvoer weer naar boven bijgesteld, omdat ze te ver waren gedaald. Ook het fosforgehalte in de kuilen van 2020 was lager dan voorgaande jaren.


Wisselende grasopbrengst

Wat Peters verder opvalt in de KringloopWijzers van afgelopen jaar, is dat er vanwege de droogte vrij wisselende grasopbrengsten zijn gerealiseerd, van 6 tot 12 ton per hectare. Veel ondernemers teren in op de grasvoorraad. Vergeleken met 31 december 2019 was er eind december 2020 in doorsnee 36 ton droge stof minder aan graskuil aanwezig op de bedrijven. De opbrengsten aan snijmais vallen gemiddeld juist weer mee, omdat er veelvuldig in de mais is beregend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer