Aviko: telers Saprodi op weg naar betere bewaarkwaliteit
Vlokkenfabriek Aviko Rixona wil uitbreiden in volume en dat betekent ook meer hectares van het ras Saprodi.

Naast de positieve raseigenschappen kent Saprodi soms ook tegenvallers in de bewaring. In een praktijkgericht project wordt gezocht naar oplossingen. De telers zijn enthousiast.
'Saprodi is populair bij telers en bij Rixona', vertelt Mathijs Meijer, manager agronomie bij Aviko Potato. 'Het ras heeft veel gunstige eigenschappen voor de vlokkenproductie. Een hoge opbrengst, hoog onderwatergewicht, een lichtgele vleeskleur, laag in suiker en goede resistenties.' Aviko wil daarom graag groeien in Saprodi.
'Helaas zien we naast goed bewaarbare partijen ook partijen met rot in de bewaring. Dus zijn we een project gestart om de oorzaken van die bewaarproblemen te achterhalen. Het doel is om aanknopingspunten te vinden voor een verbeterde teelt- en bewaarmethode voor dit hoge drogestofras', zegt Meijer.
Teelt volgen
Bij de uitvoering van het project wordt Aviko Potato ondersteund door Jacob Eising, een zelfstandige aardappelspecialist. Hij volgde en begeleidde afgelopen jaar zo'n twintig Saprodi-percelen bij zestien telers in Noordoost-Nederland. Elk perceel is tijdens de teelt in kaart gebracht en het product is tot in de bewaring gevolgd.
Eising kan al een aantal factoren noemen die hoogstwaarschijnlijk invloed hebben en die komend seizoen verder worden onderzocht. 'De kwaliteit van het pootgoed is cruciaal. Om problemen met bacterieziek voor te blijven, is minimalisering van het aantal generaties heel belangrijk. We konden vorig jaar al zien dat aangekocht pootgoed iets beter presteerde dan eigen vermeerdering.'
Ook de stikstofgift is een punt van aandacht. 'Bij overmatig mestgebruik krijg je een zwakker gewas met veel loof. Zo'n gewas is vatbaarder voor ziektes als verticilium en sclerotinia en rot in het loof. En de weelderige loofgroei zorgt voor een schimmelklimaat. Ook hebben we gezien dat percelen met rhizoctonia vaak meer problemen met rot hadden.'
Partij opwarmen
Het droogproces is ook van groot belang bij het in standhouden van de kwaliteit van de aardappelen. Eising: 'Bij Saprodi moet je direct gaan ventileren met drogende lucht. Dat is nog weleens lastig omdat de aardappelen vaak koud binnenkomen. Je moet de partij dan eigenlijk opwarmen, maar nog niet iedereen heeft kachels.'
Komend seizoen wordt de gewasmonitoring doorgezet. 'We gaan de gewasontwikkeling en gebeurtenissen op het veld nog nauwkeuriger vastleggen', aldus Eising. Ook zal verder worden ingezoomd op een aantal factoren. Zo wordt er een herkomstenveld aangelegd met knollen uit alle partijen pootgoed die de deelnemers gaan gebruiken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Steyr 6185 CVT
2014, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E Zeroturn maaier (LH) #692987
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X590 (LH) #692969
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HG) #692607
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %