Verzilting zorgt voor 1.166 euro schade per hectare aardappelen
Verzilting van de bodem geeft bij de teelt van aardappelen in Nederland een verlies van 1.166 euro per hectare. Dat is in Denemarken 1.781 euro.
Dat blijkt uit internationaal onderzoek van het Interegg Noord Sea Region project SalFar. Er is vooral gekeken naar de gevolgen van verzilting voor aardappelen en gerst in België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook is er gekeken naar tarwe, suikerbieten en mais.
Uit het onderzoek blijkt dat verzilting van de bodem ernstige gevolgen kan hebben voor de gewasopbrengsten. Met een verlies van gemiddeld 1.166 euro per hectare aardappelen is de schade in Nederland relatief laag. In Nederland gaat het bij gerst om een schade van 484 euro per hectare, het hoogste van alle landen. Duitsland volgt met 416 euro per hectare.
Matig tolerant
Bij het bepalen van de mate waarin gewassen de verzilting van de bodem kunnen verdragen, hebben onderzoekers bij de berekeningen gebruikgemaakt van parameters. Gerst is sterk tolerant en aardappel matig tolerant. Op basis van verschillende zoutconcentraties is per land het gemiddelde financiële verlies berekend. In totaal zou het in de zes landen gaan om een schade van 500 miljoen euro.
Voor de financiële gevolgen is in Nederland naar de provincie Groningen gekeken. Op basis daarvan zou de opbrengst aan aardappelen met gemiddeld 7,5 ton per hectare dalen, terwijl dat in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 8,5 ton is. Bij gerst gaat het in Nederland om een verlies van 2,5 ton per hectare. In België gaat het gemiddeld om 2,8 ton per hectare, in tonnen het hoogste verlies van alle landen. Financieel zou het gaan om gemiddeld 392 euro per hectare.
Stijging zeespiegel
In de loop der jaren kan door een stijging van de zeespiegel de verzilting verder toenemen en daardoor ook de financiële schade. Door de stijging van de zeespiegel neemt het zoutgehalte toe. Uit berekeningen van de onderzoekers blijkt dat de schade in Nederland bij aardappels zou kunnen oplopen naar 1.480 euro per hectare en bij gerst 608 euro per hectare.
Uit het internationale onderzoek blijkt dat meerdere factoren invloed hebben op de financiële schade: de mate van verzilting, het soort gewas, de zouttolerantie en de mate van zeespiegelstijging door de klimaatverandering. Uit de analyse blijkt dat er significante verschillen zijn in de economische impact van verzilting.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra Q305 trekker
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TM 3267
Nieuw, € 17.550
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #688599
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 12°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %