Duitse run op Winterswijkse landbouwgrond
Er is de laatste twee jaar zeker honderd hectare landbouwgrond in de gemeente Winterswijk verkocht aan Duitse boeren. De hoge grondprijs en het beperkte aanbod in Duitsland drijven boeren de grens over. 'Er is niks aan te doen', verzucht LTO Noord-afdelingsbestuurder Rudie te Selle.
Op beperkte schaal hebben Duitse boeren altijd wel wat plukjes grond net over de grens gehad. Andersom hebben Nederlandse boeren dat ook, zij het in mindere mate. De grootschalige aankoop van Nederlandse landbouwgrond door Duitsers is echter vrij recent, vooral van de laatste twee jaar.
De grond is voornamelijk afkomstig van gestopte boeren of agrariërs die aan het afbouwen zijn. 'Het is een fenomeen dat we op dit moment vooral in Winterswijk heel fors zien', aldus Te Selle. 'Aan de andere kant van de grens is een groot industrieterrein dat maar blijft uitbreiden. Boeren worden daar voor flinke bedragen weggekocht. Dit investeren ze vervolgens terug in Nederlandse landbouwgrond.'
110.000 euro
Dat de Duitse boeren uitwijken naar Nederland is niet zo vreemd. De beschikbare landbouwgrond over de grens is zeer beperkt, met bijbehorende prijzen. Waar een hectare aan de andere kant van de grens al snel meer dan 110.000 euro kost, ligt de gemiddelde prijs in Winterswijk een stuk lager: tussen de 60.000 en 70.000 euro.
Doordat de Duitse boeren bereid zijn meer dan die prijs te betalen, lopen de grondprijzen fors op en vissen Nederlandse landbouwers achter het net.
Eenvoudiger financieren
'We weten allemaal hoe de vlag erbij hangt in de Nederlandse sector. Ik zou ook best grond willen aankopen, maar de bank ziet me aankomen als ik twintig hectare van een stopper wil kopen', verzucht Ter Selle. Hij vermoedt dat de Duitse boeren het geld door de grondverkoop in eigen land of uit familiekapitaal een stuk eenvoudiger kunnen financieren. 'Ik heb niet het idee dat dit allemaal via een banklening gaat.'
Waar in Duitsland landbouwgrond alleen door landbouwers mag worden gekocht, geldt dat in Nederland niet. Om die reden is de Achterhoekse agrarische grond ook in trek bij niet-boeren. 'Die zien de grond gewoon als investering', aldus Te Selle.
Wet van de euro's
De LTO-bestuurder zegt dat belangenbehartigers als LTO niks aan de grondverkoop kunnen doen, zolang de kopers voldoen aan alle regelgeving. 'En ook de gemeente ziet het met lede ogen aan, maar kan er niks aan veranderen. Het is de wet van de euro's. En de verkopende partij kun je geen ongelijk geven.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
Iseki TM 3185 compacttractor
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
-
Kuhn GF10601TO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %