Goede virussen vreten pathogene bacteriën in kool
Voor de spruiten- en kolenteelt is een opmerkelijke nieuwe beheersingstechniek in de maak tegen de bacterieziekte Xanthomonas. Daarbij worden bacterie-etende virussen ingezet die alleen die specifieke, schadelijke plantbacteriën te lijf gaan.
'Na zeven jaar onderzoekswerk in laboratoria en proefserres is de methode al een eerste keer uitgetest in een volvelds proefomgeving, op drie locaties in Vlaanderen. De resultaten zijn veelbelovend: we meten 15 tot 20 procent minder infectie met één behandeling. Dat percentage kan naar verwachting nog hoger. De Europese goedkeuring als nieuw gewasbeschermingsproduct vergt wel een lange, lastige procedure', zegt Johan Van Vaerenbergh van het Belgische onderzoeksinstituut ILVO.
De bacterie Xanthomonas kan in de vollegrondsgroenteteelt zware schade aanrichten. In slechte jaren gaat tot 30 procent van de oogst verloren aan de bacterie. Er is tot nu toe weinig tegen te beginnen, behalve de beschadigde gewassen opruimen. Als de faagtechniek even goed presteert in de praktijk als in testomgevingen, dan zou dat voor groentetelers een groot verschil kunnen maken. 'Halveer je het productieverlies, dan kom je in Vlaanderen op ongeveer 10 miljoen euro extra meerwaarde per jaar', zegt Van Vaerenbergh.
Uitrollen naar praktijk
Onderzoekspartners ILVO, Katholieke Universiteit Leuven, Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver (PSKW) en Inagro willen de techniek nu beperkt uitrollen naar de praktijk om de ziektebeheersing te optimaliseren. Ze zoeken groentetelers met besmette kolen die het onderzoek tegen een veldproefvergoeding vooruit willen helpen.
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
ST1620
Gebruikt, € 2.500
-
Kuhn GF13003T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %