Suiker Unie: 'Begin op tijd met bladschimmels spuiten'
Voor een effectieve bladschimmelbeheersing in suikerbieten is het van belang dat telers op tijd starten met waarnemen, de soorten schimmels herkennen en op tijd beginnen met spuiten. 'Herhaal bespuitingen indien nodig en wissel de middelen af', zegt Jan Albert te Velde van Suiker Unie.
Bij bespuitingen is het van belang dat het middel bij de bladschimmel past. Herkennen van de soort schimmels aan details is nodig om een gewasbeschermingsmiddel te kunnen kiezen dat daarbij past. 'Gebruik de doseringen volgens het etiket en beknibbel niet op middel', luidt het advies van Te Velde.
Bij cercospora is er veel strobilurine-resistentie en moeten telers deze middelen bij de eerste bespuitingen vermijden. Later in het schema zijn ze wel nodig voor afwisseling met triazolen.
Doseringen
'Gebruik de doseringen op het etiket en wissel de actieve stoffen af. Kies bij mengen voor verschillende triazolen en gebruik volledige doseringen', legt de teamleider agro uit. 'Voor een effectieve beheersing van bladschimmels zijn minimaal drie verschillende actieve stoffen in de middelenkast nodig.'
Als je één keer te laat bent, kun je de schade niet herstellen
Bij stemphylium hebben de middelen Rentengo Plust en Spyrale de hoogste effectiviteit. Bij roest en ramularia is er geen voorkeur voor de beschikbare middelen. Bij meeldauw zijn solo triazolen minder effectief. 'Een goed middel moet je op het goede tijdstip inzetten. Spuit bij cercospora bij de eerste vlekjes. Als je één keer te laat bent, kun je de schade niet herstellen. Genezen lukt niet als je in het begin een steek laat vallen', zegt Te Velde.
Gereedschapskist
Bij bladschimmelbestrijding kunnen telers van verschillende mogelijkheden gebruikmaken die in de 'gereedschapskist' zitten: rasgevoeligheid, fungiciden, perceelshygiëne, herkenning en timing. Bij perceelshygiëne speelt de levenscyclus van cercospora een belangrijke rol.
'Ongeveer 10 procent van de cercospora-sporen overleeft tot maximaal 22 maanden na de oogst. Pas daarom op bij de 1-op-3-teelt van bieten, bietenhopen op kopakkers en het feit dat sporen kunnen overwaaien naar een naastgelegen perceel', waarschuwt de teamleider agro.
Bij bladschimmels speelt de rasgevoeligheid een belangrijke rol, blijkt uit onderzoek. 'Bij geen bespuiting houd je geen groen blad over. Ook de beste rassen gaan dan onderuit. Alle rassen hebben bij het optreden van bladschimmels bespuitingen nodig. Bij vier bespuitingen is er geen verschil tussen hoge of middelmatige resistentie. Vermijd, als het mogelijk is, rassen met een lage resistentie', adviseert Te Velde.
Weersensoren
Suikerbieteninstituut IRS en Suiker Unie willen telers met weersensoren helpen met een betere timing van de bespuitingen. De sensoren meten elk kwartier de infectiewaarden die worden weergegeven op een kaart die via het ledenportaal (Bieten Advies Systeem (BAS)) en www.irs.nl beschikbaar is.
Te Velde: 'De sensoren werken vrij goed. Bij gevaarlijk weer is het belangrijk om het gewas op vlekjes te controleren. Het is een ondersteuning. Er moeten sporen zijn, voordat je een aantasting krijgt.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Massey Ferguson 6S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
-
Deutz-Fahr DX 4.51 trekker
1990, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %