Integraties basis groei Spaanse varkenssector
De Spaanse varkenssector is fors gegroeid de afgelopen twintig jaar. Basis zijn de integraties en het werken met prijsafspraken, waardoor de sector van oude bedrijfjes naar moderne locaties is geëvolueerd.
De integraties zijn ontstaan vanuit de varkenshouders zelf, weet Guus Hoefnagels, directeur van handelsbedrijf Interporc en mede-eigenaar van een Spaans varkensbedrijf. Twintig jaar geleden zijn ze begonnen met het voer erbij. Daarna ging het steeds een stap verder met de slachterij, vleesverwerking en samenwerking met supermarkten of andere afnemers.
Van de totale varkensmarkt van zo'n 53 miljoen vleesvarkens afgelopen jaar is nu 63 procent in handen van overwegend drie grote volledige integraties. Verder zit circa 17 procent van de varkensproductie bij coöperaties die ook vaak de hele keten in handen hebben.
Zo'n 20 procent van de varkensproductie gebeurt nog op de vrije markt. Die ondernemers maken nog eigen keuzes qua genetica, voer en dierenarts. Wel werkt een groot deel ook op basis van prijsafspraken: een minimum-, maximum- of vaste prijs.
Uitgangspunt in Spanje is een kostprijs van 1,07 euro per kilo levend gewicht, dat wil zeggen circa 1,35 euro per kilo geslacht. Op basis daarvan wordt de prijs van de biggen berekend. Voor een big van 20 kilo, het in Spanje gebruikelijke aflevergewicht, is de prijs 43 tot 45 euro.
Vergoeding
Bij de integraties krijgen varkenshouders een vergoeding van 12 tot 15 euro per big en 11 tot 14 euro per vleesvarken. Door de duidelijkheid in de vergoeding die een varkenshouder krijgt in de integraties of via de prijsafspraken, konden varkenshouders de financiering rondzetten en hun bedrijven verder ontwikkelen.
In twintig jaar tijd is de Spaanse varkenssector dan ook flink gegroeid. Van een land met veel kleine, verouderde bedrijven is het omgevormd naar een land met moderne up-to-date varkensbedrijven met een stevige omvang.
Spanje telt nu zo'n 2,5 miljoen zeugen en 20 miljoen vleesvarkensplaatsen. Twintig jaar geleden was het land maar amper zelfvoorzienend. Spanje exporteert nu 45 procent van de productie naar landen in de EU en daarbuiten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T6.155 AutoCommand
2022, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #56310
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %