Niet zwijn maar mens speelt hoofdrol bij Afrikaanse varkenspest
Duitsland krijgt te maken met Afrikaanse varkenspest. Deze week kwam het virus weer een stap dichter bij onze Oosterburen. Die verkeren inmiddels in opperste staat van paraatheid. Een van de maatregelen is extra zwijnen schieten. Nederlandse jagers helpen graag een handje.
De oprukkende dreiging van Afrikaanse varkenspest vanuit het Oosten van Europa is er al jaren. Echt urgent werd die situatie toen november 2019 bleek dat het virus in Polen een sprong van 300 kilometer had gemaakt en nog maar 40 kilometer van de Duits-Poolse grens verwijderd was.
Poolse autoriteiten meldden sindsdien 55 gevallen en de vindplaatsen schoven ook nog eens 28 kilometer op richting het Westen. Niet verwonderlijk dat AVP vorig weekend 'hot topic' was tijdens de opening van de Grüne Woche.
Vertegenwoordigers uit de handel en industrie spraken er intensief over met elkaar, net als de Duitse landbouwminister Julia Klöckner en haar Europese collega's.
Met haar Poolse collega sprak Klöckner af dat er over de hele Pools-Duitse grens een hek wordt geplaatst om de trek van wilde zwijnen te keren. Verder zet Polen politie en het leger in om wilde zwijnen te bejagen en hebben veel Duitse deelstaten inmiddels de premie per afgeschoten zwijn verhoogd.
Nederlandse jagers
Meer afschot geldt als een effectieve maatregel om verspreiding van AVP te voorkomen. Nederlandse jagers dragen daar graag hun steentje aan bij. Jaarlijks trakteert menig jager zich tijdens het jachtseizoen op een uitje naar onze Oosterburen. Het 'Grosswild' dat er royaal voor handen is, de rituelen die horen bij zo'n jachtpartij in combinatie met de Duitse 'Gemüdlichkeit' maakt zo'n weekend tot een onvergetelijke ervaring. Helemaal als er ook nog geschoten wild mee kan in de kofferbak naar huis.
Het standpunt van de Nederlandse Jagersvereniging over het meenemen van wild zwijn is duidelijk: transport van (geschoten) wilde zwijnen uit besmet gebied is verboden. Dit geldt ook voor producten of delen ervan. Wilde zwijnen uit gebieden waar geen AVP heerst, krijgen een wildmerk en mogen officieel pas naar Nederland worden vervoerd als de uitslag van het trichineonderzoek (zoönose waarbij rondworm een rol speelt) binnen is.
De vraag rijst, nu de dreiging van Afrikaanse varkenspest in Duitsland zo hoog is, of het niet de hoogste tijd is om het meenemen van 'Schwarzwild' in de ban te doen. Varkenshouders attenderen hun buitenlandse medewerkers al jaren op de risico's die kleven aan eten dat wordt meegenomen uit het thuisland. En toen het virus in België werd aangetroffen, flyerden varkenshouders massaal op rustplaatsen langs snelwegen.
Want niet het zwijn zelf, maar de mens speelt de belangrijkste rol bij het verspreiden van het virus. De sprong van 300 kilometer in Polen kwam door menselijke nalatigheid. En in de kofferbak van een jager is een nieuwe sprong van 600 kilometer en meer zo gemaakt.
• Lees ook:
Afrikaanse varkenspest weer dichter bij Duits-Poolse grens
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6150R (EL) #218424
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga - Park Pro 25 4WD
2013, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %