Goed werkgeverschap speerpunt glastuinbouw

Het nieuw te verschijnen arbeidsmarktplan van Glastuinbouw Nederland schetst voor de komende jaren de lijnen als het gaat om inzet van arbeid in de kas. Werkgevers kunnen hier zelf positief aan bijdragen.

Goed+werkgeverschap+speerpunt+glastuinbouw
© VidiPhoto

Goed werkgeverschap bindt de werknemer. Zo klonk het op de werkconferentie Human Capital Agenda Glastuinbouw 2020-2022, die de ondernemersgroep Arbeidsmarkt & Onderwijs van Glastuinbouw Nederland deze week voor haar leden organiseerde.

Doel is te komen tot een actieplan om de uitdagingen op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt het hoofd te bieden. De Nederlandse glastuinbouw is een arbeidsintensieve sector. Op jaarbasis werken er 125.000 mensen. Dit zijn mensen in vaste dienst, uitzendkrachten, payrollers en zelfstandigen.

Personeelstekort

Door de economische groei en dalende werkloosheid krijgen steeds meer glastuinbouwbedrijven te maken met een tekort aan personeel. Dit geldt zowel voor het primaire productieproces als voor middenkaderfuncties. Ook lopen de personeelskosten steeds meer op door nieuwe wet- en regelgeving. Om het personeel in de toekomst te behouden of aan te trekken, is het van belang om het werk aantrekkelijker te maken.

Het rapport 'Arbeid in de toekomst: Inzicht in de arbeid en goed werkgeverschap in de tuinbouw' van Wageningen University & Research dient als input voor het actieplan in wording en werd door voorzitter Sjaak van der Tak in ontvangst genomen op de werkconferentie.

Transitiepaden

In het rapport staat dat de primaire processen die het product gereedmaken voor distributie en aflevering, binnen het tuinbouwbedrijf vragen om de meeste arbeidskrachten. Robotisering rukt wel snel op, maar complexe handelingen in het primaire proces zullen ook in toekomst veel arbeid vragen. Met name in het komende decennium.

Om dit werk aantrekkelijker te maken adviseren de onderzoekers de binding aan het bedrijf te stimuleren en arbeidsomstandigheden te verbeteren. Hierbij valt te denken aan ergonomische maatregelen om de productiviteit te verbeteren en het werkplezier te verhogen. In het onderzoek worden hiervoor zes transitiepaden benoemd.

Het bieden van ontwikkelpaden en scholing voor werknemers is een van de transitiepaden. Daarnaast moeten werkgevers werk maken van brede sociale interactie op de werkvloer, sturen op kwalitatieve bijdragen en helder inzage geven in arbeidsvoorwaarden. Tot slot helpt het ontwikkelen van een prettige werkplek en het ontwikkelen van gespecialiseerde functies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer